Durim Abazi / Özel Haber

Balkanlar’da Rus lobisi yapan Nikovski eski gerilimleri yeniden canladırmaya çalışıyor. Nikovski, Makedonlar ile Arnavutlar arasındaki sivri uçları yeniden hayata sokmak için mücadele ediyor. Nikovski, bölge Balkan medyasında çıkan “Non-paper” olarak bilinen kayıt dışı belgelerden dolayı tehlike altında olduğunu söyledi. Nikovski, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in non-paperlerla ilgili yaptığı açıklamalarını değerlendirdi. Zaev’in açıklamasından sonra kendisine konuşma alanı açmaya çalışan Nikovski, Kumanova şehrinde Kahramanlar Mahallesinde bir grup Arnavut savaşçıları ile Makedon Özel Kuvvetleri arasında çıkan çatışmayı hatırlattı. Bu çatışmada 10 Arnavut ile 8 Makedon Özel Kuvvetleri mensubu ölmüştü. Nikovski, “Kuzey Makedonya Başbakanı’nın bu tehlikenin farkına varması çok iyi bir şeydir. Sözde tesadüf bir şekilde ortaya çıkan bu non-paperlar bölgenin nabzını ölçmek için yayımlandı. Balkanlar’da farklı teşkilatlar iyi bir şekilde çalışıyor ve çalışmaya devam edecek.” dedi.

Moskova’nın adamı bilinen Risto Nikovski, Kuzey Makedonya’da olası bir karışıklığı Sırbistan’ı da etkileyeceğini belirterek tam tersinin de olabileceğini aktardı.

BÜYÜK ARNAVUTLUK PROJESİ

Risto Nikovski, “Büyük Arnavutluk projesi büyük bir sorundur. Bu proje üzerinde ciddi bir şekilde çalışılıyor ve Kosova’nın bağımsız devlet olarak ilan edilmesiyle projenin yüzde 70’i bitti. Geriye kalan her şey bunun nasıl gerçekleşeceğidir. Çünkü Büyük Arnavutluk’un kurulması bölgenin huzura kavuşacağı anlamına gelmez. Tam tersi böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde bölgede yeni çatışmalara ve Arnavut liderlerin yeni hırslarına yol açacak.” diye konuştu.

Rusya Balkanlarda istenmiyor
Rusya Balkanların derinliklerine kadar girdiğini ve olası bir çatışmayı önlemeye çalıştığını iddia eden Nikovski, “Böyle bir durum aramızda gerçeklşetirilse de ülkemizde Arnavut faktörünün var olduğunu görmüyor. Büyük Arnavutluk meselesinde NATO üyesi olmamız kışkırtılmayacağımız anlamına gelmez. Zaev de bunu söyledi. Diğer yandan, NATO ve ABD bölgede bir karışıklığın meydana gelmesi halinde Rusya’nın da karışacağını biliyor. Onlar hiçbir koşulda Rusya’yı Balkanlar’da görmek istemiyor. Savaş olmayacağını düşünmemin sebebi de budur.” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim