Adnan Menderes neden idam edildi? Menderes ne zaman asıldı? Soruları 27 Mayıs darbesi hakkında detayları öğrenmeye çalışan vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara leke olarak yazılan ve milletin vicdanında derin yaralar açan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin üzerinden 61 yıl geçti. Peki o tarihteki olaylar da neler oldu? Adnan Menderes neden idam edildi? Menderes ne zaman asıldı? İşte tüm detaylar haberimizde…

ADNAN MENDERES NEDEN İDAM EDİLDİ?

7 Mayıs 1960 tarihinde sabaha karşı saat 4'te radyoda Kurmay Albay Alparslan Türkeş TSK olarak yönetime el koyduklarını belirtmiş ve askeri darbenin nedenlerini bir radyo bildirisi ile halka duyurmuştu. TSK'nın 27 Mayıs 1960 günü darbe açıklaması yaptığı esnada Eskişehir'de bulunan Adnan Menderes, beraberindeki siyasilerle beraber Kütahya'da tutuklanmış ve oradan Ankara'ya getirilmişti. Ankara'da bir süre tutulan Menderes, ardından yargılanmak üzere Yassıada'ya gönderilmişti.

27 Mayıs darbesini yapan cuntacıların özel olarak kurdukları mahkeme olan Yüksek Adalet Divanı, 9 ay 27 gün boyunca Menderes ve beraberindeki siyasetçileri yargıladı. Yargılama süreci sonunda 14 kişinin idamına, 31 kişinin de ömür boyu hapse mahkum edilmesine karar verildi. Ancak, Cemal Gürsel başkanlığındaki Milli Birlik Komitesi; Celal Bayar, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu dışındakilerin idam cezasını affetti. Celal Bayar'ın cezası yaş haddi nedeniyle ömür boyu hapse çevrildi. Geri kalan 418 sanığa ise 6 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları veya beraat kararı verildi.

ADNAN MENDERES NE ZAMAN ASILDI?

Menderes, 13 ayrı davadan yargılanmış ve Bebek Davası haricindeki bütün davalardan suçlu bulunmuştur. Menderes, hakkındaki karar Milli Birlik Komitesi tarafından onaylanınca, 17 Eylül 1961 tarihinde İmralı Adası'nda idam edilmiştir. 29 sene sonra ise bir kararla 17 Eylül 1990 tarihinde naaşları Cumhurbaşkanı ve devlet erkanın katıldığı bir törenle İmralı'dan alınmış ve İstanbul'da Adnan Menderes Bulvarı Topkapı çıkışında yapılmış olan Anıt Mezara nakledilmiştir.

Editör: TE Bilisim