Diriliş Postası Dış Haberler

BAE’nin Kızıldeniz, Umman Denizi ve Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babu'l Mendeb Boğazı’nın tam çıkışında yer alan Mayyun Adası’nda yürüttüğü faaliyetler yeniden gündeme geldi. Adaya bir uçak pisti yapıldığı ve askeri üsse dönüştürüldüğü belirtilirken, askeri üssün ABD, İsrail ve İngiltere’nin de kullanımına sunulacağı öne sürüldü.

DEV UÇAK PİSTİNİN İNŞASI SÜRÜYOR

Yemen toprağı olan Mayyun Adası, 2015 yılına kadar İran destekli Husilerin kontrolündeydi. Ada, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başını çektiği koalisyon güçlerinin eline geçti. BAE’nin 2017’de adada başlattığı ve bir süre ara verdiği çalışmalara yeniden başladı. Alınan bilgilere göre, bin 850 metrelik uçak pistinin tamamlanması için iş makineleri ve kamyonlar hummalı bir çalışma yürüyor. Son üç günde çimento ve çelik yüklü birçok gemi stratejik konumdaki adaya malzeme taşıdı.

MOSSAD DA ADADA

BAE’nin Eritre’deki askeri üssünü hem enerji hem kargo taşımacılığı trafiği konusunda stratejik konumda olan Mayyun Adasına taşıdığı ve 300’den fazla asker ve subayı bölgeye naklettiği belirtiliyor. Yerel kaynaklar, adaya "Kara Şahin" ve "Apaçi" helikopterlerinin de konuşlandırıldığını bildirdi. Yerel kaynaklar ayrıca, adada İsrail subaylarının da faaliyet gösterdiğini ve söz konusu İsrail askerlerinin MOSSAD adına faaliyetlerde bulunduğunu aktardı. Bunun yanı sıra bazı kaynaklar ise BAE’nin askeri üs haline getirdiği adanın ABD ve İngiltere’nin de kullanımına açacağını öne sürdü.  ABD Merkez Komutanlığı ve CIA’nın adadaki duruma ilişkin sorulara cevap vermemesi dikkat çekti.

YEMEN’İN EGEMENLİĞİ İHLAL EDİLİYOR

Öte yandan Yemen’in uluslararası meşruiyete sahip hükümetinden BAE’nin faaliyetlerine tepki geldi. Yemen Parlamentosu Başkan Yardımcısı Abdulaziz Jabari salı günü yaptığı açıklamada, BAE'nin Bab’ül Mendeb Boğazı'ndaki faaliyetlerin Yemen’in egemenliğinin ihlali anlamına geldiğini söyledi.

CASUSLUK FALİYETLERİNİN MERKEZİ OLACAK

Boğaz, Hint Okyanusu ile Güneydoğu Asya'yı Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlayan dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biri. Dünyada tankerle taşınan petrolün yaklaşık %8'i bu boğazdan geçiyor. Askeri üsse dönüştürülen adanın hem deniz trafiğini kontrol etmekte hem de ABD-İsrail ikilisinin başta İran olmak üzere bölge ülkelerine yönelik casusluk faaliyetlerinde kullanılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim