ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin ve otomobil üreticisi General Motors (GM), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Ay görevlerinde kullanması için bir uzay aracı geliştirmek üzere işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Kamuoyuna bugün duyurulan projenin henüz NASA'dan ödeme almadığı belirtildi. Şirketler, araçların NASA'nın 2024'te Ay'a yeniden gitmek için başlattığı Artemis programında kullanılmasını hedefliyor.

Hafif ve dayanıklı olacağı belirtilen araçlarla, 2024 görevine katılacak astronotların Ay'da 1970'lerin Apollo astronotlarından daha ileri ve daha hızlı şekilde keşif yapmasını amaçlanıyor. Zira, o zaman kullanılan Ay araçları, indikleri noktadan 7.6 kilometre uzağa kadar gidebilmişlerdi.

Şirket yetkililerine göre, tasalanana araç, aynı anda iki astronot taşıyabilecek kapasitede olacak ve hem manuel hem de otonom şekilde çalışabilecek.

Eski bir NASA yöneticisi olan ve şu anda Lockheed Martin’in Ay keşiflerinden sorumlu başkan yardımcısı olan Kirk Shireman, otonom özellik sayesinde araçların astronotları Ay'ın güneyindeki karanlık bölgeler gibi tehlikeli noktalardan güvenli bir şekilde uzak tutmaya yarayacağını belirtti.

Shireman, araçlar sayesinde bu karanlık köşelerden toplanan donmuş suların, içmek, bitki yetiştirmek ve roket yakıtı oluşturmak için de kullanılabileceğini söyledi.

Araçların henüz geliştirilme aşamasında olduğunu söyleyen Shireman, "(Araçların) Olabildiğince hafif, güçlü ve uzun ömürlü olmasını istiyoruz" dedi. Şirketler ayrıca projeleriyle ilgili bir tanıtım filmi de paylaştı.

Tanıtım filmi izlemek için tıklayınız.

Editör: TE Bilisim