Çin uzun süredir planladığı sualtı veri merkezini hayata geçiriyor. Shenzhen‘de bir teknoloji firması olan Highlander‘ın yardımıyla Çin, dünyanın ilk sualtı ticari veri merkezi tesisini başlatma yolunda ilerliyor. Sualtı veri merkezinin 5 yıl içinde tamamlanması bekleniyor ve 100 adet veri merkezi kabini olacak.

Dev projede 100 adet veri merkezi kabini olacak

Highlander, inşaat için Hainan hükümeti ile birlikte çalışacak ve internet servis sağlayıcısı Beijing Sinnet, gelecekte operasyonları denetleyecek. Hainan Eyaleti Varlık Denetleme ve Yönetim Komisyonu yöneticisi Ma Yonghua, Hainan’ın sualtı veri merkezi projeleri geliştirmede benzersiz avantajlara sahip olduğunu söyledi. Sinnet tarafından belirtilenlere göre, Highlander, Hainan tanıtım projesinin işletim ve bakımına katılmak için Hylan Cloud ile sualtı veri merkezi işletme şirketi kuracak.

Microsoft’un daha önce denediği Natick projesi

Proje, gerçek anlamda “karbon nötr” bir veri merkezi elde etmek amacıyla güç kaynağı için yeşil enerji kullanmayı planlıyor. Tüm bunlara rağmen mali ayrıntı açıklanmadı. Veri merkezinin etkinliğinde konuşan Highlander başkan yardımcısı Xu Tan, Hainan serbest ticaret limanının proje için faydalı olacağını belirtti. Xu, “5G ve hatta 6G çağının ortaya çıkmasıyla, veri akışı katlanarak artacak ve sualtı veri merkezlerinin inşası da gelecekteki gelişimin ihtiyaçlarını karşılayabilir” dedi.

Bu yılın başında ilk kez duyurulan veri merkezi, enerji tüketimini yaklaşık yüzde 30 azaltmak için deniz suyunu kullanacak. Microsoft’un Proje Natick ekibi 2017‘de İskoçya’nın Orkney Adaları kıyılarında kendi kendini idame ettiren bir veri merkezini suyun altına yerleştirdiği ve 2020‘de çıkardığı bir deney gerçekleşti. Çin’in bu girişimi dünyada bir ilk olacak.

Editör: TE Bilisim