Özkan Erusta / Özel Haber - İstanbul Boğazı'nda büyük bir facianın eşiğinden dönüldü. Boğaz'dan geçişi sırasında kıyıya sürüklenen ham petrol yüklü tanker, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesiyle son anda durduruldu.

PETROL TANKERİ BOĞAZ’DA SÜRÜKLENDİ

Hırvatistan bayraklı Rava isimli 249 metrelik ham petrol taşıyan tanker, 28 Mayıs 20.00’da makine arızası nedeniyle Yeniköy dönüşünde sürüklenmeye başladı. Tankere, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörler müdahale etti. Petrol yüklü tanker kıyıya 300 metre kala güçlükle durduruldu. Tankere, kurtarma römorkörü ve can kurtarma botu yönlendirildi. Herhangi bir çevre kirliliğinin yaşanmadığı olay nedeniyle Boğaz trafiği 22.00’a kadar çift yönlü askıya alındı.

Öte yandan olay meydana geldiğinde 292 metre boyundaki başka bir yük gemisinin Rava isimli tankerin arkasından geldiği, geminin kılavuz kaptanının marifetiyle tankere çarpmadan, Büyükdere'ye acil olarak demirletildiği belirtildi.

***

BU İSTANBUL'A BİR KANAL ŞART!

İstanbul Boğazı’nın yoğun gemi trafiği her geçen artıyor. Yılda ortalama 50 bin gemi geçiş yaparken, zaten fazla olan bu sayının 2030'da 65 bin, 2050'de 95 bini aşması bekleniyor. Geçmişten günümüze İstanbul Boğazı birçok gemi ve tanker kazasına şahit oldu. İstanbul Boğazı'nda özellikle tanker gibi tehlikeli madde taşıyan bir geminin kazaya karışması can, mal ve çevre kirliliği oluşturması nedeniyle büyük riski beraberinde getiriyor. İstanbul'un yeni bir felakete maruz kalmaması için Kanal İstanbul'un Boğaz'ın üzerindeki gemi trafiği yükünü alarak, İstanbulluları endişelendiren durumun önüne geçmesi hedefleniyor. İşte İstanbul'da kanal projesinin gerekliliğini ortaya koyan geçmişten günümüze yaşanan tanker ve gemi kazalarının bazıları:

4 ARALIK 1960

İstanbul Boğazı’nda Yugoslav “Peter Verovitz” ile Yunanistan bayraklı “World Harmony” tankerleri çarpıştı. Kaza nedeniyle denize akan petrol kısa süreli olarak boğazdaki canlı yaşamına zarar verdi. Kaza sonucu 20 kişi ise vefat etti.

15 KASIM 1979

İstanbul Boğazı’nda yaşanan en büyük deniz kazası 15 Kasım 1979 tarihinde gerçekleşti. Yunan tankeri “Evrialı” ile Rumen bandıralı “Independenta” tankeri İstanbul Boğazı’nın bittiği noktada çarpıştı. Kazada 95 bin petrol boğaza aktı. Patlayan tankerlerde yangın sebebiyle 43 kişi vefat etti. Akan petrol sebebiyle uzun süre balıkçılık yapılamadı.

13 MART 1994

Güney Kıbrıs bandıralı “Nassia” ve “Shipbroker” tankerlerinin çarpışması sonucu 29 denizci vefat etti. Boğaza ise toplamda 13 bin ton petrol aktı. Boğazda trafik uzun bir süre askıya alındı.

7 NİSAN 2018

Mısır’dan sefere çıkan Malta bayraklı dev kuru yük gemisi, “Vıtaspırıt” Kanlıca’daki Ethem Pertev Yalısı’na çarptı. Kaza sonucu yalıda ciddi hasar oluşurken, can kaybının yaşanmaması sevindirdi. Boğaz’daki gemi trafiği kitlendi.

27 ARALIK 2019

Liberya bandıralı “Songa Irıdıum” adlı yük gemisi, İstanbul Boğazı’nda karaya oturdu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurtarma botları, olay yerine sevk edildi. Gemi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı römorkörü tarafından çekilerek kurtarıldı.

1 NİSAN 2021

Panama bayraklı “River Elbe” isimli kuru yük gemisi, İstanbul Boğazı Yeniköy dönüşünde makine arızası nedeniyle bir süre sürüklendi. Acil demir atan gemi, kıyıya doğru kontrolsüz olarak ilerledi, bir yalıya çarpmak üzereyken son anda durdu.

11 MAYIS 2021

79 metre boyundaki kuru yük gemisi “İrfan Savaş”, Kuruçeşme önlerinde dümen arızası yaptı. Boğazda seyir halinde olan gemi Kuruçeşme önlerinde sürüklenmeye başladı. Gemi yerleşim yerine metreler kala durdu. Gemi, Büyükdere acil demir bölgesine emniyetle demirletildi.

Editör: TE Bilisim