Burak Battal / Röportaj - Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında önemli aşamalar kat eden Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz’deki faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce Karadeniz’deki Tuna 1 bölgesinde bulunan ve Türkiye’nin 10 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak 405 milyar metreküp rezervin yanı sıra, arama ve üretim faaliyetleri sonucu yıllık petrol üretimimiz de 60 bin varilin üzerine çıkmış durumda.

Arama ve üretim faaliyetlerini Diriliş Postası’na değerlendiren Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi ( TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, “Türkiye'nin bu alanda atacağı her adım, geliştireceği her teknoloji önemli.” dedi.

“ENERJİ CARİ AÇIKTA PAY SAHİBİ”

Türkiye’de tüketilen petrolün %91’inden fazlasının, doğalgazın ise yüzde 99’u civarındaki kısmının ithal edildiğini belirten Akyener, “Bu durum haliyle bize hep negatif olarak geri dönüyor. Şu anda cari açığımızdaki en büyük kalemlerden bir tanesi enerji. Ticari dengeyi sağlayabilmek için yerli ve milli kaynakları değerlendirmemiz ve üretmemiz çok önemli. Her ne kadar dünyada enerji dönüşümü denilen bir trend söz konusu olsa da petrol ve doğalgazın etkisi tüm dünyada devam ediyor. Birçok batılı kuruluşun ortaya attığı gibi petrolün ve doğalgazın etkisi bitmiş değil. İklim politikaları noktasında bize lanse edilmeye çalışılan senaryoların arkasında başka oyunlar var.” ifadelerini kullandı.

“DİĞER ALANLARA DA KATKI SAĞLAR”

Türkiye’nin arama ve üretim faaliyetlerinde somut girişimler yapıyor olmasının arkasında sağlam duran siyasi irade ve yatırım potansiyeli olduğunu belirten Akyener, “Sakarya'daki ve Karadeniz'deki son keşiflerimiz hariç büyük keşifler yapamamış olsak da yeni ve büyük keşiflerin önü bu keşiflerle açılacaktır. Eski sismik veriler yorumlanarak bazı adımlar atıldı, daha önce kapatılan kuyuları şu an üretime alıyoruz ve daha önce çalışılmamış alanlar tespit edilmeye çalışılıyor. Bunların hepsi teknik olarak mantıklı bir gayretin göstergesidir. Bu adımlar vesilesiyle sektör gelişecektir. Ayrıca, petrol ve doğalgaz alanı yeni ar-ge bütçeleri oluşturulmasına imkân sağlayacaktır.” dedi.

Editör: TE Bilisim