Zafer TAHMAZ – Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı / Analiz 

Siyasette başarının yolları hakkında araştırma yaptığınızda çok sayıda yayın ve öneri bulmanız mümkün. Çeşitli formüllerle bile karşılaşabilirsiniz. Geçmişten günümüze dünyanın en iyi üniversiteleri ve akademisyenleri siyasette başarının yollarını derinlemesine araştırıyor ve hatta güncelliyorlar. ABD başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında birçok lider ve siyasetçiye danışmanlık yapan Prof. Ken Feltman, siyasette başarının Antik Roma döneminden günümüze hala evrensel olarak geçerli kuralları olduğunu söylüyor. Saydığı üç altın kural ise şöyle; olabildiğince fazla sayıda insanla tanış, seni destekleyecek olanları bul ve destekleme ihtimali olduğunu düşündüklerinin oy vermesini sağla. Bu üç temel prensip, siyasi stratejinin temelini oluşturuyor. Tüm teknolojik gelişmelere ve modern enstrümanlara rağmen bu temel prensipler geçerliliğini koruyor.

Başlamak zor değil…

Peki bu prensipler sadece siyasi parti liderlerinin dikkate alması gereken şeyler mi? Tabi ki hayır. Eğer herhangi bir seviyede siyasetin içindeyseniz bu ve benzer temel kuralları dikkate almanızda fayda var. Öncelikle belirtmeliyiz ki siyasetin tabanında, ilçe veya mahalle teşkilatında, gençlik veya kadın kollarında kendinize yer bulmanız pek zor değil. Ancak bu durum tüm samimi, içten ve fedakarca çalışmanızla birlikte siyasi kariyer basamaklarını aynı kolaylıkla çıkacağınız anlamına gelmiyor.

Kariyer hedefleyenler nelere dikkat etmeli?
Siyasi parti teşkilatlarında kariyer hedefi olanların dikkat etmesi gereken bazı konular var. Bunları disiplinli ve fedakârca çalışma, samimiyet, liderlik vasfı, sebat etme, teşkilatlanma becerisi ve eğitim durumu olarak sıralayabiliriz. Bu özelliklerin tamamına veya çoğuna sahipseniz ve hatalı davranışlardan kaçınıyorsanız şansınızın yüksek olacağı aşikardır.
Hatalı davranışları biraz açmak gerekirse; zamanlama, hizip, üstleri yanıltma ve çıkar sağlayıcı diğer girişimler olarak sayabiliriz. Doğru yer ve zamanda konuşmuyor veya hamle yapmıyorsanız, zamansız girişimlerde bulunuyorsanız zamanlama hatası yapıyorsunuz demektir. Öte yandan bir gruba dahil olmanız her zaman fayda sağlamaz. Bu girişim hizipçilik olarak da tanımlanabilir. Ayrıca düşman biriktirdiğinizi de unutmayın! Güvenilir ve tutarlı değilseniz, yetimin, gurebanın işi yerine çıkar karşılığı kamu kurumlarında iş takipçiliği yapıyorsanız kariyer yolunda önemli engellerle karşılaşacağınızı bilmelisiniz.

Siyasette eğitimin önemi…

Peki; disiplinli, samimi ve sabırlısınız, teşkilatta seviliyorsunuz ama liderlik konusunda pek parlak değilseniz sonuç ne olur? Böyle bir durumda umutsuz olmamak gerekir. Bir yerlerde değerlendirilmeniz muhtemeldir. Ancak, yukarıda saydığımız tüm vasıflara sahipken, diploma konusunda eksiğiniz varsa üzücü durumlarla karşılaşmanız çok muhtemeldir. Çünkü siyasi partiler, aday listelerini hazırlarken çeşitli kriterler belirler ve uygularlar. Örneğin belediye meclis üyeliği aday listelerinde seçilmesi muhtemel sıralarda mimar, mühendis, şehir plancı, hukukçu, akademisyen, doktor, hesap uzmanı gibi, yerel yönetimlerde öne çıkan meslekler tercih edilir. Bu çok doğaldır. Eğer belediye yönetimine talipseniz, uzman kişiler işi kolaylaştırır. Tabi bu listelerde demografik yapı, yaş ve cinsiyet gibi kriterler de mevcuttur. Hem avukat hem de genç bir kadınsanız listenin ilk sıralarında yerinizi almanız muhtemeldir.

Hemşehri Dernekleri hala önemli
Siyasi parti kadrolarında yer almayı ve/veya aday olmayı kolaylaştırıcı birkaç konu daha sayılabilir. Siyasi partilerde aktif olmadan farklı zeminlerde de kendinizi gösterebilirsiniz. Odalar ve borsalar, ulusal ve uluslar arası sivil toplum kuruluşları ve hemşehri dernekleri bu kapsamda sayılabilir. Bürokrasiden siyasete geçenler de azımsanmayacak kadar fazladır. Geçmişte adaylık yolunda en önemli çıkış noktası tabanda görev almaktı. Şimdi ise çeşitli sivil toplum kuruluşlarında veya bürokraside yıldızı parlayanlar siyasi kadrolara yatay veya dikey geçişler yapabiliyor. Bu süreçte hemşehri derneklerinin öneminin azalmamış olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Büyük şehirlerde hemşehri gruplarının birlikteliği her geçen yıl azalıyor olsa da siyasilerin derneklerle olan işbirliği ihtiyacı önemsenecek seviyede.

Sonuç olarak; siyasette yükselmenin yolu zor bir denkleme benzer. Yolunuzda emin adımlarla ilerlerken hangi kriterin size engel olacağını, günü gelmeden bilmeniz çok zor. Burada sayamadığımız belki birçok durumla karşılaşabilirsiniz. İl ve ilçe kademelerinde partilerin genel merkez teşkilatlarının ne kadar etkin ve söz sahibi olduğunu da hatırlatarak bitirelim.  

Editör: TE Bilisim