Osman Gazi'nin ilk eşi olduğu rivâyet edilen Mâlhun Hatun'un hayatı merak konusu. Malhun Hatun'un biyografi bilgilerini merak eden vatandaşlar Malhun Hatun kimdir, tarihte hayatı... Osman Bey'in eşi Malhun Hatun kaç yaşında öldü, çocukları kimler? sorularını araştırıyor. Malhun Hatun'un doğum ve ölüm yılı, çocuklarına dair tarihi kaynaklarda çok net olmamakla birlikte birtakım bilgiler yer alıyor. Kuruluş Osman dizisinde Malhun Hatun karakterini başarılı oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy canlandırıyor. Malhun Hatun'un gerçek hayatı da bu vesileyle yoğun olarak araştırılıyor. Merak edenler için bu bilgileri haberimizde derledik. Peki, Malhun Hatun kimdir, tarihte hayatı... Osman Bey'in eşi Malhun Hatun kaç yaşında öldü, çocukları kimler? İşte detaylar...

Malhun Hatun kimdir, tarihte hayatı... Osman Bey'in eşi Malhun Hatun kaç yaşında öldü, çocukları kimler

ATV'de Çarşamba akşamları ekrana gelen Osmanlı dizisi Kuruluş (Diriliş) Osman'da Osman Bey'in eşi ve Orhan Gazi'nin annesi rolünde kadroya dahil olan isim Yıldız Çağrı Atiksoy.

Malhun Hatun'un hayatı ve kimliğine dair çok detaylı bilgi yoktur. İlk Osmanlı kaynaklarında Mal Hatun / Malhun Hatun olarak geçer ve kendisinden genellikle Osman Bey’in hanımı, Şeyh Edebâli’nin kızı ve Orhan’ın annesi diye söz edilir. Orhan Bey’in annesi olma ihtimali varsa da Şeyh Edebâli ile bir ilgisinin bulunmadığı kesindir. Adına, Osmanlı tarihinin bugüne ulaşan ilk belgelerinden evâsıt-ı Rebîülevvel 724 (8-18 Mart 1324) tarihli Mekece vakfiyesinin şahitleri arasında Mal Hatun bint Ömer Bey şeklinde rastlanır. Bu durum onun Osman Bey’le bir bağının olduğunu açık biçimde gösterir. Zira burada şahitler sıralanırken önce Osman Bey’in oğullarının (Çoban, Melik, Hâmid, Pazarlı) ve kızının (Fatma) adı zikredilmiş, hemen ardından Ömer Bey kızı Mal Hatun, Melik kızı Melek ve Akbaşlı kızı Efendire’nin adları yer almıştır.

Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un  Türk olduğu kesindir.

Malhun Hatun'un 6 çocuğu olduğu aktarılmaktadır. Malhun Hatun'un çocukları; Orhan Gazi, Pazarlı Bey, Fatma Hatun, Hamid Bey, Çoban Bey ve Melik Bey'dir.

Mâlhun Hatun'un türbesi nerede?

Kasım 1323 yılında Bilecik Söğüt'te vefat etmiştir. Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur. Malhun Hatun Türbesi Bilecik'tedir. Malhun Hatun Türbesi Şeyh Edebali Zaviyesinin en doğusunda yer alan ve zemini daha aşağıda kalan Mal Hatun Türbesi kare planda moloz taştan beden duvarlarına sahip kubbe ile örtülüdür. Her iki bina arasındaki kat farkı bir kaç basamak merdivenle giderilmiştir.

Editör: TE Bilisim