Durim Abazi / Özel Haber - Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması’nın (IRMCT) savaşta Sırplar’ın liderliğini yapan Mladiç’in ömür boyu hapis cezasını onaylarken temyiz başvurusunu reddetti. Fakat Srebrenitsa soykırımı gibi insanlığa karşı suç işleyen Mladiç, Sırbistan’daki siyasetçiler tarafından hâlâ “efsane” olarak görülüyor.

RATKO MLADIÇ BULVARI!

Bosna Kasabı’nı efsane olarak görenlerin başına Sırbistan’ın katil Cumhurbaşkanı Aleksanadar Vuçiç geliyor. Yayınlanan bir videoda faşist Vuçiç, Mladiç’in ismini taşıyan bir plaketi Sırp B92 televizyonun duvarına asarken görürülüyor. Bu plaket üzerine “Ratko Mladiç Bulvarı” yazıyordu. Dünyanın ona “Bosna Kasabı” lakabını vermesine ve Bosna Hersek’te savaş suçu işlemesine ragmen, Sırbistan’da hâlâ önemli bir figür olarak görülmeye devam ediyor. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da çekilen bu görüntüler dünya medyasında geniş yankı bulmuştu. Olay Ratko Mladiç’in suçlu bulunmasından iki yıl sonra 2019’da meydana geldi.

“SADECE SIRPLAR CEZALANDIRILIYOR!”

Mladiç ile ilgili kararın ardından açıklamalarda bulunan Aleksandar Vuçiç, bir doz ironiyle Sırplar’ın işlediği savaş suçlarını inkâr etmeye çalıştı. Balkanlar’da yaşan kanlı savaşlarında diğer ordulardan kimse ceza almadığını savunan katil Vuçiç, sadece Sırp ordu yetkililerin cezalandırıldığını şikâyette bulundu. Katıldığı bir Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında konuşan Vuçiç, Sırp halkının cezalandırılmadığını savunarak başlarını dik tutmaları için çağrı yaptı. Vuçiç, ayrıca ülkesinin işlediği suçları örtmeye çalışırken binlerce Müslümanın öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımının cezalandırdığını söyledi.

Sırp medyası kan ağladı
Sırbistan’ın Informer gazetesi birinci sayfaya taşıdığı haberinde şu ifadeleri kullandı: “Eğer gerçekten Mladiç yasalara göre yargılansaydı bugün serbest bırakılması gerekiyordu.” Alo gazetesi ise, “Mladiç, cezasını daha kolay Kabul etsin diye uyuşturuldu.” sözlerine yer verildi. Informer gazetesi, “Lahey’den çıkan kararlar boşa, Mladiç her zaman Sırplar’ın kahramanı olacaktır.” manşetini kullandı.

“PARMAKLIKLARIN ARKASINDA ÖLECEK”

Bosna Hersek’te en çok satılan Dnevni Avaz gazetesinde “Suçluya ömür boyu hapis” sözleri kullanırken, “Mladiç için nihai karar; parmaklıkların arkasında ölecek. Soykırımdan suçlu bulundu.” ifadelerine yer verdi. Karadağ’ın en çok okunan haber portallarından CDM de temyiz başvurusunun reddedildiğine vurgu yaparak “Bosna Hersek’te bir kesim, adaletin yerini bulmasından memnuniyet duyarken başka bir kesim çıkan karardan üzgün.” diye haberi verdi.

Katilin cezasını göremedi
Srebrenitsalı Emina Merdziç 79 yaşındaki anne katil Mladiç’in cezasını onandığını görmeden vefat etti. Emina Merdziç, Tokoljaci köyünde ünlü Smajloviç ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bosna Hersek’in Bratunac belediyesine bağlı Glogova köyünden biriyle evlendi. Burada dört çocuk doğurdu ve hayatının son yıllarını Srebrenitsa’dan çok uzakta olmayan Gostilj kasabasında geçirdi. Eşi ve 31 yaşındaki Azmir ismini verdiklei oğlu öldürüldü. Soykırımdan 26 yıl geçmesine ragmen oğlunu bulamadı. Merdziç, hayattayken verdiği bir röportajda, “Kocam iki yüz kişin daha oldğu bir toplu mezarda bulundu. Ormanda bile oğlumu kimse görmedi.” demişti. Anne Merdziç, 70 Ramazan’da oruç tuttuğunu dile getirmişti.
Editör: TE Bilisim