Muhammed Şimşek / Analiz - 14 Haziran'da gerçekleşecek olan NATO zirvesi yaklaşırken gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'ın ikili görüşmesine çevrildi. İki ülke arasındaki stratejik müttefiklik bağları yakın dönemde araya giren FETÖ olaylarıyla kopma noktasına gelse de ABD hiçbir zaman Türkiye'yi gözden çıkaramadı. Türkiye'nin jeopolitik avantajları ve stratejik noktadaki üsleri, Doğu Akdeniz, Ege, Karadeniz ve hatta Ortadoğu'da üstünlüğü Rusya'ya bırakmak istemeyen ABD için olmazsa olmazları oluşturuyor.  

Yerli ve milli savunmadan enerjiye, uzay çalışmalarından sağlık sahasına kadar daha birçok alanda dünyada örnek gösterilen bir ülke haline gelen Türkiye, 15 Temmuz ile birlikte kendisine parmak sallayanlara izin vermeyeceğini gösterdi. Hem içeride hem sınır ötesinde terörle mücadelede gösterdiği başarılar da ABD'nin Suriye PKK'sına verdiği desteğin kirli yüzünü de ortaya çıkardı. Gelinen noktada ABD'den stratejik müttefiklik hukukuna uygun hareket etmesini isteyen Türkiye'nin talepleri bugüne kadar hep geri çevrildi.

TÜRKİYE BOYUN EĞMEDİ

Savunma ihtiyacını karşılıksız bırakan ABD'nin adımları karşısında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alan Türkiye, sürekli olarak yaptırım tehditleriyle karşılaştı. ABD'nin kendine piyon seçtiği Yunanistan ve Rumlar üzerinden Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki uluslararası hukuk çerçevesindeki haklarına el koymaya çalıştı. Dahası Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin sınırı boyunca uzanan bölgede terör kantonların inşa eden ABD'nin DEAŞ ile mücadele yalanı üzerinden Türkiye'yi karaladı. Bugün başkanlık görevine gelen Biden'ın "Erdoğan'ı muhalefeti destekleyerek seçimle devireceğiz" sözleri mafya soslu Türkiye'deki iktidarı karalama kampanyasıyla vücut bulurken başta CHP olmak üzere diğer bütün muhalefet partilerinin söylemlerine yansıyor.

HEDEF YİNE TÜRKİYE

Biden yönetimi göreve geldiğinde beri en az Rusya kadar Türkiye'yi hedef oturtmuş durumda. Rusya'yı ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlayan Biden, geçtiğimiz günlerde yurt dışına yaptığı ilk ziyarette NATO zirvesi öncesi gözdağı vermişti. Biden, tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili tehdit içeren sözlere benzer olarak Putin için "Ona bilmesini istediğim şeyleri söyleyeceğim." ABD, Avrupa ve başka yerlerde demokrasilerin egemenliğini ihlal etmenin sonuçları olacağını ileteceğim" ifadelerini kullanmıştı. Bugün ülkemize yönelik mafyalar üzerinden yürütülen operasyonlarla 2015'te Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu hedef alan operasyonlar arasında büyük benzerlikler göze çarpıyor. Yakın zamanda Putin'in yaptığı 'ABD doları silah olarak kullanıyor' açıklaması Rus piyasalarını hedef alan küresel ekonomik operasyonların sonrasında geldi. Hali hazırda ABD'nin yaptırımları ve kısıtlamalarının gölgesindeki Rusya, ekonomisini dolarsızlaştırma sürecini hızlandırıyor. Diğer yandan Sedat Peker'in dillendirdiği uluslararası zehir ticareti iftiralarının benzeri iddialarla suçlanan Maduro hükümeti de halk nezdinde yıpratılarak devrilmeye çalışılmıştı.

ASLA GERİ ADIM YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin son grup toplantısında yaptığı konuşmada Pazartesi yapılacak NATO zirvesi ile ilgili net mesajlar verdi. Erdoğan ”Gündemimizdeki meseleleri muhataplarımızla ele alacağız. Herhangi bir geri duruş olmayacak.” dedi. "NATO'nun en önemli üyesi olan Türkiye, üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmiş bir ülkedir" diye Erdoğan "Beklentimiz bölgemizdeki gelişmeler hususunda ülkemizin egemenlik hakları ve güvenlik hassasiyetine saygı göstermeleridir. Türkiye olarak ortak diyalog zemini geliştirme amacıyla yürüttüğümüz çalışmaları arttırmayı planlıyoruz” olumlu yaklaşım sergilediklerini beyan etti.

DİPLOMASİ İÇİN FIRSAT

Beyaz Saray Sözcüsü JenPsaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın ilk yurt dışı ziyaret programında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi öncelik edindiğini belirterek, 14 Haziran'daki görüşmenin "yüz yüze diplomasi için bir fırsat" olacağını vurguladı. Psaki, söz konusu görüşmede masada hangi konuların olacağı sorusuna ise "Küresel toplumu etkileyen bölgesel güvenlik konularını görüşeceklerine eminim, aynı şekilde Kovid-19 ve ekonomi de konular dahilinde olacaktır. Görüşme zamanı yaklaştıkça elimizde daha çok detay olacaktır." yanıtını verdi.

ABD MEDYASI: DİKKATLİ OL!

Erdoğan ile Biden görüşmesi yaklaşırken ABD medyası, Joe Biden'ı uyardı. NationalInterest dergisinin sitesinde yayımlanan makalede, "Biden, ABD-Türkiye ilişkilerini dikkatli bir şekilde sürdürmeli" yorumu yapıldı. PKK/YPG terörünün de konu edinildiği makalede, "ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye, YPG terörü konusundaki endişeleri için açık bir cevap borçlu" ifadesi yer aldı. Yazıda ayrıca, S-400 konusunun da çözüme kavuşturulması gerektiği belirtilirken ABD'nin Türkiye'ye alternatif olarak Patriot füzelerini sunması ve Türkiye'yi F-35 programına dahil etmesinin buna yararı olacağına dikkat çekildi. Doğu Akdeniz'de ABD'nin iş birliği içinde, teknik bir çözümü teşvik etmesi gerektiğine vurgu yapılan makalede, Biden yönetiminin FETÖ'den şikâyetçi olan Türk vatandaşlarının, Amerikan mahkemelerinde dava açmasını teşvik etmesi gerektiği mesajına da yer verildi.

ABD’NİN İŞBİRLİĞİ ARZUSUNU GÖRÜYORUZ’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber’de gerçekleştirilen canlı yayında, gelecek hafta yapılacak NATO zirvesinde 2030 vizyonu belgesinin görüşüleceğini belirten Çavuşoğlu, Erdoğan-Biden görüşmesinde de ABD’nin yeni yönetimiyle ilişkiler konusunda hangi adımların atılacağı konusunun gündeme geleceğini kaydetti.
Türkiye’nin bölgesine yönelik yeni yönetimde bir ilgi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Sadece Libya ve Suriye meselesinde değil Akdeniz’den Karadeniz’e ve Kafkasya’ya kadar birçok alanda bizimle iş birliği yapmak arzusunda olduğunu görüyoruz” dedi.
‘BEKLENTİLER KARŞILANMALI’
ABD’nin Türkiye karşıtı yaptırımlarına, YPG’ye verdiği desteğine, FETÖ ile ilgili tutumuna ve S-400 konusundaki anlaşmazlıklara işaret eden Çavuşoğlu, Blinken’a sorunların çözümü için yapılacakların yazıldığı bir vizyon belgesi verdiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Birçok bölgesel konuda da daha yakın çalışmak arzusunda olduğunu görüyoruz. Bunları yapabiliriz ama bizim de beklentilerimizin karşılanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim