ABC News'in haberine göre koronavirüse yakalanan hastalarda kalıcı rahatsızlıklara rastlanabiliyor. Uzmanlar koronavirüs hastaları üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda koronavirüsün diyabete neden olduğu bulgularına vardı. 

Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Weill Cornell Medicine tarafından yapılan yeni araştırmada, koronavirüs ile diyabet arasındaki ilişki doğrulandı. Her iki çalışma da koronavirüsten ölen insanlardan alınan otopsi örneklerini analiz ederek, virüsün pankreas beta hücrelerini enfekte ettiği, insülin salgısını azalttığı ve etkili bir şekilde tip 1 diyabet ürettiği görüldü. 

"VİRÜS DİYABETE NEDEN OLABİLİR"

ABC News baş tıbbi muhabiri Jeniffer Ashton, "Virüs aslında pankreastaki insülin üreten hücreleri yok ediyor. Bu insülin seviyelerini düşürür ve ardından doğrudan yüksek şekere ve tip 1 diyabete yol açar. Ne yazık ki, virüs pankreasa zarar verebilir ve ilaçla kolayca geri döndürülemeyecek şekillerde diyabete neden olabilir. Pankreas hücrelerinin yok edilmesi nedeniyle hastalar, koronavirüs ile savaşlarını bitirdikten çok sonra, insülin gibi diyabet ilaçlarına potansiyel olarak bağımlı hale gelebilirler." açıklamasında bulundu. 

"BELİRTİNİZ VARSA DİYABET TESTİ YAPTIRIN"

Ashton, "Önemli olan, size koronavirüs teşhisi konulursa ve herhangi bir klasik tip 1 diyabet belirti veya semptomunuz varsa, diyabet testi yaptırın" dedi. Ashton, koronavirüsten iyileşen herkesin diyabet semptomlarına dikkat etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek belirtileri şöyle sıraladı:

Aşırı susuzluk ve sürekli idrara çıkma, önemli kilo kaybı veya yorgunluk belirtilerin sadece birkaçı.

"DAHA FAZLA ÇALIŞMA YAPILMALI"

Ulusal Sağlık Enstitüleri direktörü Dr. Francis Collins, "SARS-CoV-2'nin pankreasa nasıl ulaştığını ve bağışıklık sisteminin ortaya çıkan hasarda nasıl bir rol oynayabileceğini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var"  açıklamasında bulundu. 

Her iki çalışma da koronavirüs kaynaklı diyabet olasılığını vurguluyor ve virüs bulaşmış kişilerde farkındalık ihtiyacının önemine değiniyor. 

"AŞININ ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA HATIRLATIYOR"

Collins son olarak sözlerine şunları ekledi: Bu çalışma, henüz yapmadıysanız aşı yaptırarak kendinizi, aile üyelerinizi ve topluluğunuzu koronavirüsten korumanın ve sevdiklerinizi de aynısını yapmaya teşvik etmenin önemini bir kez daha hatırlatıyor.

Editör: TE Bilisim