Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile NATO Karargahı’nda görüştü. Brüksel’de gerçekleştirilen Erdoğan-Biden görüşmesi, yeni ABD yönetimiyle liderler düzeyinde gerçekleştirilen ilk görüşme oldu. Masada Türkiye-ABD ilişkilerinin yanı sıra son dönemde yaşanan S 400 hava savunma sistemi, F35 5. Nesil Uçak krizi, FETÖ ve Suriye’de oluşturulmak istenen terör koridoru konuları vardı.

Görüşmenin ardından Biden, “Erdoğan ile çok iyi bir görüşme yaptık” derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise düzenlediği basın toplantısında konuştu. Erdoğan, ittifakın 10 yıllık yol haritasını teşkil edecek zirveyi tamamladıklarını belirterek, zirve kapsamında NATO’nun güvenliğine yönelik tehditler hakkında görüş alışverişinde  bulunduklarını söyledi.

S-400’DE DÜŞÜNCEMİZ AYNI

Biden ile görüşmesine ilişkin Erdoğan, “İki müttefike ve  stratejik ortağa yakışır şekilde, doğrudan diyalog kanallarını, etkin ve düzenli şekilde kullanma konusunda mutabık kaldık. Ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını, yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. S 400’de bizim düşüncemiz neyse aynı düşünceyi Sayın Başkan’a ifade ettim, F 35 konusunu da aynı şekilde ifade ettim” diye konuştu

TERÖR SINIFLAMASI DEVAM EDİYOR

Terörle mücadele olmak üzere Türkiye’nin beklentilerini müttefiklerine bildirdiklerinin altını çizen Erdoğan, “Terör meselesine örgütler arasında sınıflama yapan, çarpık anlayış ne yazık ki kendini koruyor. DAEŞ tehdidinin yeni isimler altında varlığını sürdürmesi, terörle mücadele taviz verilmemesi gerektiğini göstermiştir. Sınır ötesi operasyonlarımız sayesinde 8 bin 200 kilometre alanı terörden temizledik” dedi. 

ELİ KANLI ÖRGÜT YÜZÜNÜ GÖSTERDİ

Terör örgütü YPG/PKK’nın hastaneyi hedef alması sonucu 14 sivilin öldüğünü, 32 kişinin yaralandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kanlı örgütün yüzünü bir kez daha göstermiştir. Terör örgütlerine verilen desteğin sona erdirilmesi gerektiğini bir kez daha dile getirdik. Bugüne kadar 9 bine yakın YTS yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Ayrıca 100 bini aşkın terör şüphelisine ülkemize giriş yasağı koyduk” diye konuştu. Küresel istikrarın muhafazasında NATO’nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklarının arttığını belirten Erdoğan, Akdeniz’den Karadeniz’e, Avrupa’dan Asya’ya, NATO’nun sağladığı  güvenlik şemsiyesine ihtiyaç duyulan her yerde ittifakın rol üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.

MACRON İLE 50 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden görüşmesi öncesinde zirve kapsamında ilk olarak Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. İki lider 50 dakika süren görüşmede normalleşme adımlarını ele aldı. Macron, görüşmenin ardından, “Erdoğan ile Libya ve Suriye konusunda ortak çıkarlarımızı görüştük. Ortak stratejilerin
netleştirilmesi konusunda vurgu yaptım” açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE’DEN SEYAHATLER BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 25 dakika sürerken ana gündem maddesi ‘turizm’ oldu. Salgın hastalık Kovid-19 nedeniyle Türkiye’yi ‘kırmızı liste’ olarak bilinen ve seyahat için çok riskli olacağı belirtilen listeden çıkarmayan İngiltere’ye Türkiye’nin hassasiyetleri iletilirken, iki ülke görüşme sonrasında seyahatlerin yeniden başlaması noktasında mutabık kaldı.

Görüşmeye ilişkin İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Johnson iki ülke arasındaki ilişkiyi ticaret ve savunma dahil birçok alanda derinleştirmede anlaştı” ifadeleri kullanıldı. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı. Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile zirve kapsamında yaptığı bir görüşmesi ise basına kapalı yarım saat sürdü. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de görüştü.

‘Türkiye’ye katkılarımızı artırdık’

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Suriye’den Türkiye'yi tehdit edebilecek füze saldırılarına karşı teyakkuz halinin devam edeceğini, Türkiye'nin güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına bağlılıklarının süreceğini bildirdi. Zirvenin ardından yayınlanan bildiride, “Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir” ifadesi yer aldı. Suriye’deki Esed rejiminin, füzeleri kendi halkına karşı kullandığı belirtilen bildiride, “Suriye’den Türkiye'yi bir kez daha vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Suriye’den balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz” denildi. 

İKİLİ TEMASLARDA BULUNDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel Zirvesi öncesinde ikili temaslarına başladı. Erdoğan, ikili temasları kapsamında ilk olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban bir
araya gelirken, daha sonra Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ve Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmeler 45 dakika sürdü.

Erdoğan ‘Bizim çocuklar’ı yalnız bırakmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi için bulunduğu Belçika’dan Azerbaycan’a geçecek ve 28 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’yı ziyaret edecek. Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 28 yıl sonra ezan sesinin duyulduğu, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri
nedeniyle Karabağ'ın sembol şehri olarak kabul edilen Şuşa’da, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerin yeniden inşası başta olmak üzere siyasi ve ekonomik
ilişkilerin daha da güçlendirilmesine dönük anlaşmalara imza atacak. Erdoğan, ayrıca Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımı’nın Bakü’de Galler ile oynayacağı maçı da tribünden izleyecek. Millileri yalnız bırakmayacak. 
Editör: TE Bilisim