İlk iş etütlerini kim yapmıştır? Etüttün tarihçesi ile ilgili merak edilen soruları sizler için araştırdık. Gün boyu çalıştığı iş dışında farklı işlerle meşgul olan insanların yaptıkları, ek iş anlamında kullanılan ve günümüzde çok sık rastladığımız etüttün ilk kullananı ve tarihi süreciyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Peki, İlk iş etütlerini kim yapmıştır? İşte Etüttün tarihçesi ile ilgili detaylar haberimizde…

ETÜTTÜN TARİHÇESİ!

Bir zanaat atölyesindeki işçilerin her biri için ürünün tamamını tek başına tamamlaması mantığıyla çalışan on işçi günlük 200 tane toplu iğne üretmekteydi. Bu iş yerinde Peronnet iş akışını 18 ayrı istasyona ayırarak bu işlemleri basit düzenekler ve çalışmalarla işyeri ve üretim aracı düzenlemesi yapmış ve üretimi sürecini 10 işçiye dağıtmak suretiyle günlük imalatı 240 kat arttırarak 48,000 toplu iğneye çıkarabilmiştir.

İLK İŞ ETÜTLERİNİ KİM YAPMIŞTIR?

Mühendislik ve üretim alanları için iş etüdü çalışmaları önem taşır. Tarihteki ilk gerçek iş etüdü Peronnet’in (Fransız Mühendis, 1760) hazırladığı toplu iğne imalatıyla ilgilidir.

Charles Babage 1830

– İş ölçümleri

Eli Whitney (1765-1825)

– Değişebilir parçalar

Henry Ford (1863-1947)

– Montaj hatları

Frederick W. Taylor (1856-1915)

– Bilimsel yönetim

Zaman etüdü

– Hareket ekonomisi prensip ve teknikleri

Charles Bedoux (1911)

– İş ölçümü, “performans oranlaması” (tempo).

Editör: TE Bilisim