Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Cumhurbaşkanı görev süresinin 4 yıl olduğu İran’da, 2 dönem kuralı işliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yeniden aday olamadığı seçimde, seçimin ilk turda bitmesi için 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda bu orana ulaşılamaması halinde en çok oyu alan 2 aday ikinci turda tekrar yarışıyor. 500’den fazla aday adayının bulunduğu İran'da cumhurbaşkanlığı seçim yarışına yedi adayın katılmasına izin verildi. Adaylardan beşi muhafazakâr ikisi ise reformist kampa dahil olarak gösterilirken seçime günler kala üç aday yarıştan çekildi. Muhafazakâr adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve reformist eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti cumhurbaşkanlık için yarıştı.

HAMANEY'İN HALEFİ

Hamaney’in de geçmişte Cumhurbaşkanlığı yaptığına değinen uzmanlar, Reisi’nin Cumhurbaşkanlığı sürecinin, Hamaney’in makamı için “Staj” dönemi olacağını belirtti.

KATLİAM AYETULLAHI!

61 yaşındaki Reisi, 1990-1995 arasında Tahran Cumhuriyet Başsavcılığı yaptı. 2017’de aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçimini Ruhani’ye karşı kaybeden Reisi, 2019’da İran’ın teolojik lideri Hamaney tarafından Yargı Erki Başkanlığına getirilmişti. 1988 yılında binlerce siyasi tutukluyu idama mahkûm eden heyette yer alan Reisi, muhalifler tarafından “Katliam Ayetullah’ı” olarak tanımlanıyor.

SÖZDE DİNİ LİDER!

İran’ın teolojik lideri olan Yüce Rehberlik Makamı, İran'ın en yüksek siyasi ve dini otoritesidir. Silahlı Kuvvetler, yargı sistemi, devlet televizyonu ve diğer kilit hükûmet kuruluşları, dini liderin kontrolü altındadır. Uzmanlar Meclisi tarafından seçilen sözde dini lider seçildikten sonra yine Uzmanlar Meclisi tarafından denetlenir. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideri olan Humeyni’nin ardından Hamaney bu makama getirilmişti. İran'ın uzun süredir dini lideri olan Ali Hamaney, kararnameler yayınlamakta ve ekonomi, çevre, dış politika, eğitim, ulusal planlama ve İran'daki diğer her şey hakkında nihai kararlar vermektedir.

Editör: TE Bilisim