Sümeyye Aksu / Özel Haber

Dünya genelinde birçok ülke pandeminin zararlarını en aza indirmek için önlemler alırken maske, mesafe ve temizlik şartı vazgeçilmez oldu. Salgının başlamasının üzerinden 1 yıl kadar geçtikten sonra ise koronavirüsün aşısı bulundu. Böylece salgınla mücadelede en önemli silahların başına aşı eklendi. Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte ise “Maskelerden ne zaman kurtulacağız?” sorusu da gündeme geldi. Bazı ülkeler pandemi kurallarını esnetmeye başlarken, maskeleri çıkaran ülkeler de var. Türkiye ise hâlihazırda aşılamaya büyük bir hız vermiş durumda. Her geçen saat birçok kişi ve meslek grubu aşılanacaklar listesine ekleniyor. Şimdilik zorunluluk devam etse de toplumda maskelerin çıkacağına dair iyimserlik yükselmeye başladı. Yerli aşı çalışmalarındaki gelişmeler de bunu destekler nitelikte ilerliyor.

Türkiye’de de aşılama çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte “maske yasağı kalkacak mı?”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu.

Dünya da bazı ülkeler açık alanlarda maske takma zorunluluğunu kaldırdığını işaret eden Prof. Dr. Oğuztürk, “Ülkemizde şuan ki duruma göre maske kullanımına devam edilmeli.  Ancak aşılama çalışmaları bu hızda devam ederse kısa bir süre sonra toplumsal bağışıklığa ulaşmış olacağız. Maske kullanma durumundaki esnemeler tamamen toplumsal bağışıklığa ulaşma ile bağlantılı olduğundan Ağustos ayı gibi açık alanlarda maske kullanım durumu kaldırılabilir kanaatindeyim. Ancak kapalı alanlarda maske takma durumunun eş zamanlı olmaması gerekiyor. Kapalı alanlardaki süreç bir süre daha devam edebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hem hastalığı geçirerek hem de aşılama ile toplumun yüzde 70’e yakınının bağışıklık kazanması halinde birçok alanda maske zorunluluğunun kalkabileceğini belirtti. Koronavirüste dünya savaşını kazandıracak olan nokta da bizim için aşı gibi görünüyor” diyen Doç. Dr. Savaşçı,  “Amerika’da ikinci dozu tamamlanan insan sayısı yüzde 38 oldu, ülkemizde şu anda yüzde 14 boyutunda. Amerika, özellikle çok kalabalık yerler dışında maskeyi takma zorunluluğunu da ortadan kaldırdı. Bizde de toplumun yüzde 70’e yakını immunize hale gelirse bu hem hastalığı geçirme anlamında hem de toplumun yarısını aşılayabilirsek bu yaz sonunda olabilecek bir gerçeklik, bizim de aslında sonbaharda hem vaka sayılarımız çok düşük kalacaktır hem de birçok alanda maske zorunluluğu kalkmış olacak. Okullarımız açılacak, kafeler, eğlence sektörü, sinemalar, tiyatrolar, özlediğimiz her şeye geri dönüş yapabileceğiz gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Peki maske zorunluluğunu esneten ülkeler arasında hangileri var?

ABD

Vakalar azalıp aşılama oranı yükselse de ABD’de hala koronavirüsle mücadele devam ediyor. Ancak aşıları tam olan kişiler için maske kuralı birçok eyalette kaldırıldı. Her iki dozu yaptıran Amerikalıların artık açık havada maske takma zorunluluğu yok. Öte yandan berber salonları, canlı performans etkinlikleri, geçit törenleri, alışveriş merkezleri, ibadethaneler ve müzeler gibi kalabalık etkinliklerde ve mekanlarda tamamen aşılanmış kişilerin maskeye devam etmesi öneriliyor.

YENİ ZELANDA

Yeni Zelanda’da halk yasal olarak toplu taşımalarda maske takmakla yükümlü. Taksi şoförleri de maske takmak zorunda ancak yolcuları için maske zorunluluğu yok. Ülkede maske zorunlu olmasa da hükümet hala maskelerin kalabalık ve kapalı ortamlarda takılmasını teşvik ediyor.

ALMANYA

Almanya ocak ayında kurallarını sıkılaştırdı. Mağaza, kuaför ve ofislerde maskeleri zorunlu tuttu. Ancak vaka sayılarının azalmasıyla maske takma zorunluluğu açık alanlarda kaldırıldı, ülkede sadece kapalı alanların girişlerinde maske kontrolü yapılıyor.

BELÇİKA

Belçika’nın başkenti Brüksel’de açık havada maske takmak artık zorunlu değil. Brüksel Belediye Başkanı Philippe Close, Kovid-19 salgınında görülen iyileşme ve artan aşılamayla birlikte kamusal açık alanlarda 9 Haziran itibarıyla maske takma zorunluluğu olmadığını açıkladı.

İSVEÇ

İsveç’te salgın sırasında okullar, anaokulları, çocuk yuvaları, restoranlar, kafeteryalar, kuaförler, toplu taşıma araçları açık tutularak sürü bağışıklığı stratejisi uygulandı. Diğer Avrupa ülkeleri, toplu taşıma araçlarında maske takılmasını zorunlu kılarken, İsveç bunu tercih etmedi. Ülkede maske takılması zorunlu değil.

RUSYA

Rusya’da asgari tıbbi ve sıhhi tedbirler; maske, mesafe ve hijyen kuralları halen yürürlükte ancak kamuda ve açık alanlarda maske takma zorunluluğu yok. Öte yandan marketlerde, havaalanlarında, iç mekânlarda yapılan etkinliklerde ve kalabalık ortamlarda kağıt üzerinde maske yasağı devam ediyor.

İSRAİL

Nüfusuna oranla dünyada en fazla Kovid-19 aşısı yapan ülke olan İsrail’de normalleşme adımları da aynı hızla atıldı. İsrail Sağlık Bakanlığının aldığı karar gereği ülkede açık havada maske takma zorunluluğu yok. Kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu ise uygulanmaya devam ediyor.

AVUSTURYA

Salgına yakalanan hastaların iyileşme sayılarındaki artışla birlikte Avusturya Hükümeti de normalleşme adımlarını hızlandırdı. 15 Haziran itibariyle ülkede zorunlu maske kullanımı kaldırılırken, bu uygulamayla sağlık kuruluşları, eczaneler, taksiler ve toplu taşıma alanlarını kapsamıyor.

FRANSA

Fransa açık alanlarda maske zorunluluğunun kaldırıldığını 20 Haziran’dan itibaren de gece sokağa çıkma yasağının kaldırılacağını açıkladı.

Stadyum ve pazar yerlerinde maske zorunluluğunu kaydeden Fransa Başbakanı Jean Castex “Ülkede salgının durumu umduğumuzdan daha hızlı şekilde iyileşiyor” dedi.

Salgını aşılama bitirecek

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Salgın hastalıkların tedavisinde aşılamanın önemli olduğunu belirtti.  Birçok bilim insanının koronavirüsün daha ne kadar süre hayatımızda kalacağı ile ilgili tahminlerini söylediğini ifade eden Prof. Dr. Oğuztürk, “Kovid-19 enfeksiyonu bir süre daha bizimle birlikte olacak. Türkiye’de aşılamanın hızlanmasıyla birlikte haziran temmuz ya da yaz sonlarında koronavirüssalgının azalmasını bekliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim