Durim Abazi / Özel Haber - Birleşmiş Milletler (BM), 1990’larda Yugoslavya’nın dağılması sırasında işlenen savaş suçlarıyla ilgilenen Lahey merkezli mahkemeyi 1993 yılında Hollanda’da kurdu. Mahkeme, görev süresi boyunca, Ratko Mladiç de dahil olmak üzere tümü Sırp olan yedi suçluyu ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Müebbet hapis cezasına çarptırılanlar arasında Radovan Karadziç de var. Radovan Karadziç, Uluslararası Ceza Muhakemesi Mekanizması Temyiz Dairesi tarafından Mart 2019’da Srebrenitsa’da soykırım ve insanlığa karşı suçlar, savaş yasa ve geleneklerini ihlal suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

ESKİ GENELKURMAYA DA MÜEBBET

Mladiç ve Karadziç hariç, Sırbistan Cumhuriyeti Ordusu Genelkurmay Başkanı Albay ve Güvenlik Şefi Lubisa Beara, Beyaz Kartallar Milis Oluşumunun lideri Milan Lukiç, Saraybosna-Romaniya Kolordusu Komutanı Stanislav Galiç, savaş sırasında eski Genelkurmay Başkanı Zdravko Tolimir ve Drinski Güvenlik Şefi Vujadin Popoviç bulunuyor. Goran Jelisia ve Milomir Stakia 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sırbistan Cumhuriyeti Ordusu eski Generali Radislav Krstiaq, Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milan Martiç ve Drina Kolordu Piyade Tugayı Teğmen ve Güvenlik Şefi Drago Nikoliç olmak üzere üç Sırp 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 16 Sırp da 20 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Lahey’de mahkeme huzurundaki toplam hükümlü sayısı 100 yıldan fazla.

KATİLLER BERAAT ETTİ

Lahey mahkemesi eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Milan Milutinoviç’i 2009’da 1999 yılında Kosovalı Arnavutlara karşı işlediği suçlardan beraat ettirmişti. Mahkeme, eski cumhurbaşkanı Milutinoviç’i 1999’da Arnavut sivilleri zorla sınır dışı etme, öldürme ve zulüm görme suçlamalarıyla yargılamıştı. 2013 yılında Lahey Mahkemesi Temyiz Dairesi, eski Yugoslav Ordusu Genelkurmay Başkanı Momcilo Perisiç’i beraat ettirmişti. Perişiç, Sırp Cumhuriyeti Ordusuna yardım ve yataklık etme ile Saraybosna ve Srebrenica’daki suçlara, aynı zamanda Zagreb’deki roket saldırısına katkıda bulunma iddialarından yargılanıyordu. Savaş suçu sanığı eski Sırp yüzbaşı Miroslav Radiç tüm suçlamalardan beraat etti ve Ovcara’da işlediği suçlardan yargılandı.

Editör: TE Bilisim