Diriliş Postası Özel / Röportaj -

2018 yılında kurulan ve 3 yıl gibi kısa sürede başarılarıyla adından söz ettiren Samsun Üniversitesi, Türkiye’nin marka üniversitelerinden biri olma yolunda ilerliyor. Diriliş Postası’na açıklamalar yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, hem üniversiteyle ilgili merak edilen konulara değindi, hem de yaklaşan tercih dönemi öncesi öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

AR-GE’YE ODAKLANMAK İSTİYORUZ

Hocam öncelikle okurlarımıza Samsun Üniversitesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Üniversitemiz, 18 Mayıs 2018 tarihinde kuruldu. Kuruluşunda, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksek Okulu ve Kavak Meslek Yüksekokulu 19 Mayıs Üniversitesi’nden Samsun Üniversitesi’ne nakledildi. İlave olarak, üniversitemiz bünyesinde Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültelerimiz kuruldu.

2020 yılında Tıp Fakültesini de kurarak Samsun’a ikinci bir tıp fakültesi kazandırdık. Son olarak bu yıl da İslami İlimler Fakültesini kurarak fakülte sayısını yediye çıkardık.

Yeni öğretim yılında hem Tıp Fakültesinde hem de Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde 40’ar öğrenciyle eğitim öğretime başlayacağız. Tüm akademik birimlerimizde Ar-Ge odaklı bir yapı kurmak istiyoruz. Özellikle ülkemizin öncelikli alanlarından olan havacılık konusunu çok önemsiyoruz. Havacılık alanında ihtisaslaşmış bir üniversite olmak için ciddi gayretler gösteriyoruz. Havacılık alanında hem yurt içi hem de yurt dışında düzenlenen çok sayıda saygın organizasyonlarda ciddi başarılar elde ettik. Şu ana kadar düzenlenen tüm TEKNOFEST’lerde dereceler aldık. Bu sene de 15 takımla 2021 TEKNOFEST’e katılacağız. Öğrenci arkadaşlar elemeleri geçtikten sonra aktif olarak çalışmaya başladılar. Festivalde sergileyecekleri İHA’ları ve roketleri imal etmeye başladılar. Üniversite olarak onların ihtiyaç duyduğu gerekli altyapı ve atölyeleri kurduk. Bu atölyelerde öğrencilerimiz alanlarında çok önemli başarılar elde etmiş hocalarının danışmanlığında aktif olarak çalışıyorlar.

HEDEF NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİRMEK

Samsun Üniversitesi’nin eğitimine ilişkin neler söylemek istersiniz?

Bütün bölümlerimizde ortak olan ‘Eleştirel Düşünce’ adında bir dersimiz var. Bu hem mühendislik bölümlerinde, hem de sosyal bilimlerde zorunlu bir ders. Bilimsel gelenekle eleştirel düzeyde hemhal olan, üreten ve ne ürettiğini bilen, bunu rasyonel şekilde açıklayabilen insanlar yetiştirmek istiyoruz. Bölümlerin birbirinden izole olduğu, bilimsel ve özgün üretimde tıkanmanın herkes tarafından dile getirildiği bir dönemde, çözüm olarak  disiplinler-arasılığı, çift anadal programlarımız üzerinden teşvik ediyoruz. Örneğin Makine Mühendisliği’nde eğitim alan başarılı öğrenciler aynı zamanda Havacılık ve Uzay Bilimlerinde çift anadal yapabilsin ya da Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde eğitim alan öğrencimiz Makine ya da Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde çift anadal yapabilsin. Başarılı öğrencilerimizi iki diploma ile mezun edebilelim ve çok yönlü bir dünya ufku elde etsinler. Disiplinler-arası çalışmalarda uzmanlaşmış, konulara bütüncül bakabilen donanımlı insanlar bugünkü pandemi koşullarında dünyanın en acil ihtiyacı. Bunun için de öğrencilerimizin, gençlerimizin farklı alanlarda bu ufku kazanması gerekmektedir. Bizim sorumluluğumuz da yöneticiler olarak öğrencilerimizi daha umutlu bir geleceğe hazırlamaktır. Samsun aynı zamanda bir sağlık kenti olma iddiasına sahiptir. Samsun’un bulunduğu konum itibarıyla sağlık potansiyeli gerçekten çok yüksek.  Böyle bir potansiyelin farkında olarak şehrin farklı aktörleriyle de diyalog hâlinde Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesini kurduk. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile afiliasyon imzalayarak, Tıp Fakültesine aldığımız ve alacağımız öğretim üyeleri ile hem ilimize hem de bölgemize sağlık hizmetleri konusunda ciddi katkılar sunacağımıza inanıyoruz.

UZAKTAN EĞİTİM İÇİN İKİ STÜDYO

Görevimize atanır atanmaz hızlı ve planlı bir şekilde Uzaktan Eğitim Merkezi’ni kurduk. Pandemi başladığında pek çok köklü üniversitemizde henüz böylesi bir merkez yoktu. Açıkçası biz dünyada dijitalleşen üniversite perspektifini takip ederek ve bir gelecek projeksiyonuyla bu merkezin çok yönlü nedenlerle bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorduk. 19 Mayıs Üniversitesi’nde de idarecilik sürecimde İnkılap Tarihi, Türk Dili Edebiyatı gibi bazı dersleri uzaktan eğitimle verip programı hafifletmiştik. Aynı sistemi burada kurmak ve bunun da ötesine geçip dünya üniversitelerinin ağıyla bir temas imkânını da yakalamak için ilk iş olarak uzaktan eğitim merkezini kurduk. Bu hazırlıklarımız sayesinde pandemi döneminde uzaktan eğitime sorunsuz şekilde başladık. Bu yıl da bu merkezimizi daha da geliştirerek iki tane donanımlı stüdyo kurduk. Bu stüdyoların biri Ballıca kampüsümüzde diğeri ise Canik kampüsümüzdedir. Öğretim görevlilerimiz bu stüdyolarda derslerini anlatıyor ve bilimsel çalışmalarına ilişkin önemli kayıtlar yapıyorlar. Gayemiz eğitimin aksamaması ve öğrencilerimizin donanımlı olarak mezun edilebilmesidir.

“SEVDİĞİNİZ ALANA YOĞUNLAŞIN”

Hocam üniversite tercih dönemi yaklaşıyor, öğrenciler tercih döneminde nelere dikkat etmeliler? Bu konuda öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Artık bilgiye çok hızlı ulaşılabilen bir çağdayız. Dolayısıyla öğrenciler öncesinde gerçekten neyi öğrenmek istediklerini keşfetsinler ve neyi istiyorlarsa ona göre bir tercihte bulunsunlar. Çünkü bu dönemde öğrendiklerimiz ömrümüzün büyük ölçüde geriye kalan kısmını belirleyebilecek hayati öneme sahip. Başkalarının çok fazla etkisinde kalmadan, kendi hoşlarına giden, kendilerini ait hissettikleri bir alan üzerinden yürüsünler. Ama bunu yaparken bir şeyi daha dikkate almaları gerekir, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda seçim yapmaya da özen göstermeliler. Biliyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Türkiye Uzay Ajansı Programı ilan edildi. Buraya personel lazım. Uzay ajansı ve savunma sanayisinde ciddi anlamda emek veren kalifiye elemana ihtiyacımız var, insan gücüne ihtiyacımız var. Tercihlerini yaparken bu gibi konulara da dikkat ederek hareket etmelerini tavsiye ediyorum. Ben bütün öğrencilerimizin gerçekten başarılı olduklarını düşünüyorum. Türkiye’de özellikle sosyal bilimler alanında da söz sahibi olmamız lazım. Sadece Tıp, Mühendislik alanlarında değil. O alanlar da tabii çok önemli ama sosyal bilimlerin de çok önemli olduğunu unutmamalıyız.  Çünkü toplumun sosyal sorunlarına da çözüm üretecek özel perspektifler geliştirmemiz gerekiyor. Biz genç bir üniversiteyiz, yeni bir üniversiteyiz. Ve biz daima niteliğe vurgu yapıyoruz. Çünkü toplumun mutluluğu, nitelikle doğrudan bağlantılıdır. Eğer toplumu geliştirmek istiyorsak, toplumun niteliğini artırmak istiyorsak, yöneticiler olarak, hocalar olarak eğitimin niteliğini artırmamız gerekir. Öğrencilerimize sunduğumuz bilgiden çok, bilincin ve umudun daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bilginin nereden ve nasıl kullanılacaklarını öğrencilerimize öğretebilirsek onlar ilgili bilgiyi anlamlı hâle getirip gerekli alan ve durumlarda kullanma becerisini zaten kazanacaklardır.

Türkiye’nin en genç üniversitelerinden

Samsun Üniversitesi, 18 Mayıs 2018 tarihinde kuruldu. Samsun’daki ikinci devlet üniversitesi olan Samsun Üniversitesinin merkez yerleşkesi Canik ilçesinde bulunmaktadır. Üniversite bünyesinde; Tıp Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olmak üzere 7 fakülte bulunmaktadır. Ayrıca; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Kavak Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde eğitimlerine devam ediyor. Üniversitenin kurulmasının akabinde Kurucu Rektör olarak Prof. Dr. Mahmut AYDIN 10 Eylül 2018 tarihinde atanmıştır.
Editör: TE Bilisim