Durim Abazi / Özel Haber - Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Makedonya hükümetinin Sofya’ya yaptığı ziyarette üstlendiği taahhütlerin bir listesini yayınladı. Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in Bulgaristan Başbakanı Stefan Janev ve Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile yaptığı görüşmelerde, ayrıca iki Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ve Svetlan Stoev arasındaki görüşmede de Üsküp’ün bazı yükümlülükleri yerine getirmeyi kabul ettiği belirtiliyor.

İSİM SADECE MAKEDONYA’YI KAPSAMALI

Bu yükümlülüklere göre “Üsküp, BM’ye, İyi Komşuluk Anlaşması’nın 11. maddesinin 3. paragrafına dayanarak, devletin uzun adının ve kısaltmasının yalnızca siyasi oluşum “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” için geçerli olduğunu teyit etmeli. Bu teyit Bulgaristan’ın egemen sınırları içinde bulunan coğrafi bölgeyi ‘Kuzey Makedonya’yı kapsamadığını belirtilmeli” dayatmasında bulunuldu. Görüşmede gündeme gelen şartlardan biri de “Bu teyidi gönderdikten sonra Bulgaristan, komşu ülkenin AB’de ve uluslararası kuruluşlarda sadece “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” uzun adını kullanmasında ısrar etmekten vazgeçecektir” şeklinde oldu.

AZINLIK İDDİALARINDAN ÇEKİLİN!

Makedonya’nın bir takım iddialarından geri çekilmesini de isteyen Bulgaristan tarafı “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti nihayet Bulgaristan’daki azınlık haklarından çekilmeli. Makedonya, Bulgaristan topraklarında kendi vatandaşı olmayan herhangi bir vatandaş grubu için azınlık olduğunu iddia etmek için tarihi, etnik veya başka bir neden bulunmadığını teyit etmeli. Bu teyit, 2017 Anlaşması’nın 11. maddesinin 5. paragrafında düzenlenen Bulgaristan’ın içişlerine karışmama maddesi ile uyumlu olacak” şartını da koştu. Bu kadarla da kalmayan yükümlülüklere “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Bulgar bilinci nedeniyle topraklarında ezilen Yugoslav komünizminin mağdurlarının rehabilitasyon sürecini başlatsın. Kuzey Makedonya’nın bu tarihi jesti pratikte, ortak Avrupa medeniyet tercihimizi ifade edecek” talebi de eklendi.

MÜFREDAT NEFRET İÇERMEMELİ

akedonların tarihi hafızasının silinmesini teklif eden görüşmede ayrıca “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Önsöz ve İyi Komşuluk Anlaşması’nda merkezi bir unsur olarak kurulan ortak tarihimizi objektif olarak yansıtmak için müfredat içeriğini Bulgaristan Cumhuriyeti ile uyumlu hale getirecektir. Müfredattan Bulgaristan’a karşı nefreti körükleyen içerikler kaldırılacak” denildi. Tüm bunlarla birlikte Makedon yetkililerin Bulgaristan ile birlikte, Kuzey Makedonya topraklarında Bulgaristan ve Bulgarlara karşı nefrete sebep olan işaret ve yazıları tespit ederek kaldırması da söz konusu yükümlükler arasında yer alması dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim