Furkan Benli / Röportaj

Darbeci Sisi güdümündeki Mısır yargısı tarafından hakkında idam kararı verilen Muhammed Biltaci’nin eşi Sena Biltaci, Diriliş Postası’na konuştu. İdam kararlarının kaldırılması için uluslararası topluma seslenen Biltaci, zulme karşı harekete geçilmesi gerektiğini belirterek “Kızım Esma’yı öldürenler şimdi de babasını öldürmeye çalışıyor.” dedi.

Mısır’da darbe ile yönetimi ele geçiren Sisi rejiminin zulmü artarak devam ediyor. Son olarak muhalifl eri susturma aracı olarak kullanılan idam kararları 12 kişi hakkında daha onaylandı. İdam kararı verilenler arasında Rabiatü’l Adeviyye Meydanı’nda darbeci askerlerce şehit edilen, Mısır’daki direnişin sembol ismi olan Esma’nın babası Muhammed Biltaci de var. Yaşanan son gelişmeler ve Mısır’daki insan hakları ihlallerini, hakkında idam kararı verilen Dr. Muhammed Biltaci’nin eşi Sena Biltaci ile konuştuk.

“BEŞ BUÇUK SENEDİR GÖREMEDİM”

Muhammed Biltaci ile yaklaşık beş buçuk senedir görüşemediğini söyleyen Sena Hanım, Muhammed Biltaci için 4 senedir ziyaret yasağı olduğunu ve bu durumun oğlu Enes için de geçerli olduğunu ifade etti. Dr. Biltaci’yi en son Mısır’da mahkemede gördüğünü ve idam cezasını bu celsede aldığını belirtti. Hapishane şartlarının çok kötü olduğunu söyleyen Sena Biltaci, Muhammed Biltaci’nin Akrep Cezaevi’nde tutulduğunu söyledi. Biltaci, Akrep Cezaevleri’nin özel olarak inşa edildiğini ve giren bir kişinin geri dönüşünün olmadığını ifade etti. Şartlarının zor olması nedeniyle Mısır’daki en kötü hapishanelerinin başında Akrep Cezaevleri’nin geldiğini söyledi.

“VERİLEN YEMEKLER ZEHİRLENMEYE NEDEN OLUYOR”

Akrep Cezaevi’ne konulanların özellikle seçildiğini ve amaçlarının o kişiden kurtulmak olduğunu ifade eden Sena Biltaci, “Akrep Cezaevleri’nde ziyaretin yanı sıra ilaç, yemek ve su gibi temel ihtiyaçlar yasak. Bu kanuna aykırıdır. Cezaevinde bulunan kimselerin yemek, su, ziyaret, ilaç gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması kanunla sabittir. Maalesef Biltaci ve diğerlerine verilen öğünler gıda zehirlenmesine neden oluyor. Ayrıca güneş bile görmüyorlar. Hücrelerinden çıkmaları yasak.” ifadelerini kullandı.

“İDAM KARARLARI DURDURULMALI”

Mısır’daki yargılamalara da değinen Biltaci, “Kızım Esma’yı öldürenler şimdi de babasını öldürmeye çalışıyor. Şu an hükmün son aşamasına yani kararın uygulanma aşamasına gelindi. Bütün çaba ve gayretler bu idam kararının uygulanmaması için. Sadece eşim için değil diğer 12 kişi için de idam kararı uygulanmamalı. Aynı şekilde biz Mısır’daki zulme uğrayan diğer mağdurlar için verilen idam kararlarının durmasını istiyoruz. Geçtiğimiz ramazan ayının son günlerinde 14 genci ramazanın kutsiyetine saygı göstermeden idam ettiler. Hepsi suçsuz. Ancak kim itiraz ederse idamla yargılanıyor veya cezaevine atılarak susturuluyor” dedi.

SİSİ ÜZERİNDE KAMUOYU BASKISI OLUŞTURULMALI
Arap coğrafyasının ve İslam ülkelerinin Mısır meselesindeki tavrını değerlendiren Biltaci şu ifadeleri kullandı: “Mısır halkının konuşması mümkün değil. Konuşmaları halinde ya tutuklanırlar ya da öldürülürler. Arap ülkelerinin tutumu ise; çok sayıda kişi Mısır’daki insanlık dışı uygulamalara karşı duruyor. Özellikle Muhammed Biltaci ve diğerleri için seslerini yükselten ve harekete geçenler var. Ancak daha çok harekete geçilip karşı durulmalı. Uluslararası kamuoyunun bu kararlara karşı durması Mısır yönetimi üzerinde bir baskı oluşturabilir. Kararların uygulanmamasına ve suçsuzların üzerinden zulmün kalkmasına yardımcı olabilir. Bu bir insanlık suçudur, herkesin harekete geçmesi gerekiyor.”

“ALTMIŞ BİN KİŞİ TUTUKLU”

Mısır cezaevinde tutulan muhalifl erin sayısına değinen Biltaci, 60 bin tutuklunun olduğunu ifade etti. 200 kadının da tutuklu olduğunu belirten Biltaci, çok sayıda kişiden haber alınamadığını ve akıbetlerinin ne olduğunun bilinmediğini de sözlerine ekledi. Mısır’daki uygulamaların insanlık suçu olduğunun altını çizen Biltaci, uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

MISIR'DA İDAM KARARLARI ARTIYOR
İdam kararlarının ve zulmün önüne geçilmesi için her vicdan sahibi insanın harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Biltaci, “Basın yayın organları Mısır meselesi üzerinde daha aktif çalışarak idam kararlarının uygulanmaması için Mısır yönetiminin üzerinde uluslararası baskı kurabilir. Şu an idam kararlarının çoğu birçok ülkede kaldırılıyor. Ancak Mısır’daki idam kararları giderek artmış durumda. Bu zulüm ne zamana kadar sürecek? Dünya harekete geçmek için neyi bekliyor?” dedi. Biltaci son olarak Türk halkının Mısır’daki zulme sessiz kalmadığını ve bundan sonra da mazlumların yanında durarak onlara yönelik desteğini artıracağına inandığını söyledi.

-

Editör: TE Bilisim