Furkan Benli / Özel Haber - Vatikan’a bağlı Papalık Eğitim Vakfı, Birleşik Arap Emirlikleri ( BAE) Veliaht Prensi MbZ’ye “İyilik Elçisi” nişanı verdi. Ödülü MbZ adına BAE Devlet Bakanlarından Şahbut bin Nahyan bin Mübarek Al-Nahyan, Vatikan Kardinali Giuseppe Versaldi’nin elinden aldı. Nişanın verilme nedeni ise MbZ’nin”uluslararası insani yardım çalışmalarına olan desteği ve teşviki gösterilirken, barış ve huzura yönelik çabaları” olarak açıklandı.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Vatikan’ın kararı sonrası tepkiler gelmeye başladı. Sosyal medyada gündem olan kararın ardından MbZ’nin Ortadoğu’daki en karalık isimler arasında başı çektiği hatırlatıldı. Özellikle MbZ’nin Yemen’deki katliamlara ortak olduğu ve binlerce masum sivilin ölümüne neden olduğu tepkilerle dile getirildi. BAE’nin Yemen’deki ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’ne destek vermesiyle ülkedeki gerilim daha da artmıştı. MbZ’nin kurduğu suikast timinin, Yemen’de 2015’ten 2020’ye kadar 200 kişiyi öldürdüğü ortaya çıkmıştı.

FİLİSTİN DAVASINI TASFİYE ÇABASI

Tepkiler arasında Yemen’in yanı sıra Filistin davasını tasfiye edilmesi olarak görülen İsrail’le normalleşme anlaşmasını imzalayan ilk ülke olması nedeniyle BAE Veliaht Prensi’nin bu nişanı en son alacak kişi olduğu vurgulandı. Ortadoğu’daki terör trafiğini de yöneten bir isim olarak öne çıkan MbZ’nin PKK’ya desteği ve Libya’daki barışı baltalayan paralı askerleri desteklediği de gelen tepkiler ile hatırlatıldı.

DÜŞÜNCELERE GEM VURDU
Uluslararası insan hakları örgütleri, devleti eleştiren ve reform taleplerini dile getiren vatandaşları hapse atan BAE’yi halkına baskı uygulamakla suçluyor. İfade özgürlüğünü kısıtladığı ifade edilen MbZ, çok sayıda vatandaşını ya yurt dışına sürmeye mahkum etti ya da hapse mahkum etti. “Düşünce Mahkumları” olarak adlandırılan onlarca BAE’li hak arayışlarını sürdürüyor.

HER COĞRAFYADA TERÖRÜN YANINDA

Türkiye’de FETÖ ve PKK’yı, Suriye’de YPG ile katil Esed’i, Mısır’da kanlı darbe ile yönetimi gasp eden Sisi’yi, Libya’da darbeci Hafter’i ve Filistin’de İsrail’i destekleyip Yemen, Sudan ve Tunus’ta huzur ve istikrarı bozan MbZ’nin “İyilik Elçisi” nişanı verilmesine tepkiler sürüyor.

Editör: TE Bilisim