Ebru Okanlar / Röportaj

Kovid-19 virüsüne yakalanan milyonlarca insan, iyileştikten aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaştıran semptomlar mücadele etmeye devam ediyor.

16 SEMPTOM BELİRLENDİ

Bilim insanları, ‘uzun süreli Kovid’ olarak değerlendirdikleri bu durum da görülen 16 semptomu açıkladı. Bu semptomlar arasında saç dökülmesi, kalp ritmi bozukluğu, bilişsel problemler, baş ağrısı, kas ağrısı, nefes almada güçlük, odaklanma problemi, üşüme, yorgunluk, titreme, uykusuzluk, halüsinasyon görme, ishal, kusma ve yüksek ateş gibi semptomlar yer alıyor. Bizlerde, Kovid-19 sürecini atlatan binlerce insanın yaşadığı saç dökülmesi problemini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay’a sorduk. Kutluay üniversite bünyesinde devam eden çalışma hakkında Diriliş Postası’na değerlendirmelerde bulundu.

“BİNE YAKIN HASTA TARADIK”

Kovid-19 hastalığı sonrası saç dökülmesi sorununa karşı yurt dışında dar kapsamlı çalışmalar yapıldığı bilgisini veren Doç. Dr. Kutluay, “Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kovid-19 geçiren yaklaşık binin üzerinde hastayı taradık. Çalışmamız devam ediyor. Şu an yayın aşamasına gelmedi. Amacımız çalışmayı dünya çapında bir dergide yayınlamak.” ifadelerini kullandı. Çalışmaya dair ilk verilerin ulaştığı ifade eden Kutluay, “Bu verilere göre, Kovid-19 geçiren hastaların yüzde 25 ila 30’unda az ya da çok miktarda saç dökülmesi görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Saç dökülme yoğunluğu arttı

Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, son 6-8 ay içerisinde Kovid-19 hastalığını geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra yoğun saç dökülmesi görülmeye başladığını dile getirdi.

Dökülmeler kalıcı bir problem olmadığını dikkat çeken Kutlubay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kovid-19’un ilk zamanlarında bu kadar fazla saç dökülmesi karşımıza çıkmıyordu. Daha çok şikâyetler yoğun kas ağrıları üzerineydi. Son 6-8 ay içerisinde hastalığı geçiren kişilerde özellikle 2 ay sonra saç dökülmesinde artış, yoğun saç dökülmesi görülmeye başladı.”

“DÖKÜLEN SAÇLAR TEKRAR ÇIKAR”

Dökülmenin sebebine değinen Kutlubay, “Kovid-19 hastalığının vücut direncinin düşürmesi ve vücudu baskılamasından dolayı saç dökülmesi meydana geliyor.” şeklinde konuştu. Kutlubay, “Bu dökülme ortalama 3 ay devam edebilir. O sırada yoğun miktarda saç dökülüyor. Günde 200- 300 tel saç dökülebiliyor. Fizyolojik bu süreç hastalıktan sonraki 6 ve 7’nci aya kadar sürüyor. Ortalama 8’inci aydan sonra dökülen saçlar çıkmaya başlıyor.” dedi.

‘18 üstü 9 milyon kel var’

Saçlı derisinde ortalama 100 ile 120 bin civarında saç teli olduğu bilgisini veren Kutlubay, “Günlük dökülen saç teli sayısı 100’ü geçerse bizim için dökülme var demek. 100’ün altını biz normal olarak kabul ediyoruz. Türkiye’ye baktığımızda 18 yaş üzerinde kellik problemi yaşayan erkek sayısı ortalama 9 milyon civarında.” diye konuştu. 30 yaşındaki erkeklerin yüzde 30’unda, 50 yaşındaki erkeklerin yüzde 50’sinde dökülme oranı karşılaşıldığını bildiren Kutlubay, aynı yaş grubundaki kadınlara bakıldığında 30 yaşındaki kadınların yüzde 12’sinde, 50 ile 60 yaşındaki kadınların yüzde 40’ında saç dökülme yaşandığı ifade etti. 

“TEK SEBEP GENETİK DEĞİLDİR”

Saç dökülmesinin tek nedeninin genetik kökenli faktörler olmadığına değinen Kutlubay, “Genetik faktör tek sebep değildir. Psikolojik sebepler, stres, üzüntü kansızlık bunlar da saç dökülmesine yol açıyor. Kansızlık, demir eksikliği, vitamin eksiklikleri, guatr problemleri ve demir eksikliği de dökülmeye sebep oluyor.” bilgisini verdi.

Editör: TE Bilisim