BAYKAR, 17 Temmuz’da müjdelediği bayram hediyesini açıkladı. Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) projesinin kavramsal tasarım görsellerini paylaştı. MİSU projesinin detaylarını ise küresel dengeleri değiştiren SİHA’ların mucidi Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar anlattı. MİUS projenin 12 yıllık bir hayal olduğunu aktaran Bayraktar, insansız savaş uçaklarının 5. nesil savaş uçaklarının yerini alacağını aktardı.

SES HIZINDA GÖREV YAPACAK

MİUS’un tamamen yerli kaynaklarla yürütüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, “MİUS ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapacak. Sonraki prototipleri ise ses hızının üstüne çıkarak süpersonik kabiliyette olacak. 1.5 tona yakın mühimmat ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek.” dedi.

SAVAŞ UÇAKLARINI AVLAYACAK

MİUS’ların TCG Anadolu sınıfındaki gemilerde iniş, kalkış yapabileceğini ifade eden Bayraktar, “Farklı kabiliyete sahip MİUS'lar yapay zekayla donatılmış akıllı filo otonomisi sayesinde dost savaş uçaklarıyla birlikte görev yapabilecek. Aynı akıllı filo otonomisi kabiliyeti sayesinde MİUS daha yüksek kapasiteye sahip son nesil insanlı savaş uçaklarına karşı muharebe de icra edecek” diye konuştu.

İLK UÇUŞ 2023’TE

Baykar Tenik Müdürü Selçuk Bayraktar, Türkiye’ye havacılıkta çağ atlatacak MİUS için tarihte verdi: “Hedefimiz, 2023'te MİUS prototipimizin ilk uçuşunu gerçekleştirmek.”

Editör: TE Bilisim