Burak Battal / Analiz

Türkiye'deki birçok yardım kuruluşu, vekaletini aldığı kurbanları 80’e yakın ülkede yüz binlerce ihtiyaç sahibine ulaştırdı. Çalışanları ve gönüllüleriyle büyük emekler veren yardım kuruluşları dünyanın farklı coğrafyalarında mazlumlardan ve ihtiyaç sahiplerinden dua aldı.

İHH 65 ÜLKEYE GİTTİ

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kurban Bayramı çalışmaları kapsamında 65 ülkede vekaletini aldığı kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Çalışmalar kapsamında2,5 milyon kişiye ulaşanVakıf, 2020’de de Türkiye ve 52 ülkede 82 bin 411 hisse kurban dağıtımı yapmış ve 3 milyon 951 bin 780 ihtiyaç sahibine ulaşmıştı.

77 ÜLKEDE ORGANİZASYON

Diyanet İşleri Başkanlığı ile 28 yıldır vekalet yoluyla kurban çalışmaları gerçekleştiren Türkiye Diyanet Vakfı da, bu yıl yurt içi ve yurt dışında vekaletini aldığı 589 bin 136 hisse kurbanı keserek etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Organizasyon, Türkiye’nin 81 ilinde, yurt dışında ise 77 ülkenin 339 bölgesinde gerçekleştirildi.

HEDEF 3 BUÇUK MİLYON İNSANA ULAŞMAK

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu’nun (İDDEF) Kurban Bayramı çalışmaları Afrika, Asya, Orta Doğu ve Balkanlar’daki 40 ülke ile 264 bölgeyi kapsıyor.Yıllardır dünyanın farklı coğrafyalarında mazlumların ve ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan İDDEF,Kurban Bayramıçalışmaları tamamlandığında 3,5 milyon kişiye ulaşmış olmayı hedefliyor.

KUDÜS’TE DE KURBANLAR KESİLDİ

Mirasımız Derneği 14 yıldır olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramında vekaletini aldığı kurbanları terörist İsrail’in işgali ve saldırıları nedeniyle halkının zor günler geçirdiği Kudüs’te kesti. Dernek, kurban paylarını ihtiyaç sahibi Kudüslü ailelere dağıtıyor. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı da Afrika, Asya, Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Uzak Doğu gibi farklı coğrafyalarda ihtiyacın en fazla olduğu bölgelerde kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtımını yapıyor. Vakıf, İstanbul’da da 8 bin dar gelirli aileye kurban eti dağıtıyor.

Yetimlere bayramlık hediyesi

YETİM Vakfı, Türkiye dahil 23 ülkede kurban organizasyonuyla yetim aileleri, mazlum, mağdur ve yoksul kimseler olmak üzere yaklaşık 138 bin ihtiyaç sahibine kurban eti dağıtıldı. Bayram dolayısıyla 11 bin 601 yetime de kıyafet hediye edildi. Vakfın bayramlık projelerinden yaklaşık 150 bin kişi faydalandı.16 yıldır vekalet alarak kestiği kurbanları farklı coğrafyalardaki ihtiyaç sahiplerine dağıtan Yeryüzü Doktorları Derneği, bu yıl da 14 ülkede kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Dernek, Afganistan, Bangladeş, Benin, Çad, Etiyopya, Filistin, Nijer, Pakistan, Somali, Sudan, Suriye, Tanzanya, Uganda ve Yemen’de Kurban Bayramı çalışmaları düzenliyor.

Çocuklara oyuncak ve kıyafet dağıtıldı

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Türkiye’nin yanı sıra Afrika, Asya ve Orta Doğu ülkelerinde Kurban Bayramı çalışmaları düzenliyor. Çalışmalar kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere kurban eti dağıtan Dernek, çok sayıda insanın mutluluğuna vesile oldu. Sadakataşı Derneği ise bu yıl Türkiye ile birlikte 32 ülke ve 100’ün üzerinde bölgede vekaletlerini aldığı kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Dernek ayrıca çocuklara bayramlık kıyafetler ve oyuncaklar hediye etti.

Kızılay dağıtımı yıla yayıyor

Bu yıl 21 farklı ülkede kurban organizasyonu gerçekleştiren Türk Kızılay, kurban çalışmaları tamamlandığında 4 milyon 700 bin ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor. Kızılay, Et ve Süt Kurumu ile birlikte, kurban paylarını kavurma konservesi haline getiriyor ve yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.

Yurtiçi ve yurt dışında dağıtım

Deniz Feneri Derneği, 30 ülkede vekaletini aldığı kurbanları keserek dağıtımlarını gerçekleştiriyor. Beşir Derneği de, Türkiye’nin yanı sıra Mali, Tanzanya, Somali, Filistin, Yemen gibi coğrafyalardaki ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Kardeş Eli İnsani Yardım Derneği 17 ülke ve 172 bölgede, Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı da Türkiye, Afrika ve Asya’da kurban kesimi yaptı. İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İYİLİKDER) ve İhlas Vakfı da vekaletini aldığı kurbanların yurt içinde ve yurt dışında kesimlerini yaparak, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı, Çad’da 55 kuyu açtı

Türk hayırseverlerin bağışlarıyla Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) öncülüğünde Afrika ülkesi Çad’da açılan kuyulardan yüz binlerce kişiye temiz su sağlanıyor. Afrika kıtasının ortasında yer alan, dünyanın en yoksul ülkelerinden Çad’da yaklaşık 15 milyon kişi yaşıyor. Ülke insanı, şehir merkezleri dışında elektrik ve suya ulaşmakta güçlük çekiyor. Türk hayırseverlerin girişimleriyle son yıllarda Çad’ın birçok noktasında temiz su temini için çalışma yapıldı.

500 BİN KİŞİ FAYDALANDI

Son 6 yılda sadece TDV öncülüğünde açılan su kuyuları ve vakıf çeşmelerinden 500 bine yakın kişi istifade ediyor. TDV Çad Temsilcisi Osman Türk,TDV tarafından yaptırılan kuyu ve çeşmelerin geleneksel sondajlardan çok farklı olduğunu belirterek, “Yerin metrelerce derinliğine inerek suyu otomatik güneş panelli sistemle çıkarıyoruz. 14 tonluk haznede biriken su, Osmanlı mimarisi şeklindeki şadırvanla bölge halkının hizmetine sunuluyor. Yaklaşık 20 yıl denetimini vakfımız yapacak.” dedi.

Somaliland’da Osmanlı izi

Afrika ülkesi Somaliland’ın stratejik liman şehri Berbera’daki Osmanlı Devleti’nin izlerini taşıyan tarihi cami, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilen ecdat yadigarı caminin 500 yıla yakın tarihi bulunuyor. Osmanlı Devleti’nin uzun dönem himayesinde kalan Berbera’ya gelen ziyaretçilerin bir kısmı, tarihi camiyi görmeden şehirden ayrılmıyor. Camiye gelen ziyaretçilerin bazıları namaz kıldıktan sonra burada fotoğraf çektirip cami hakkında bilgi alıyor.

Bayram tatilinde kanyonlara ilgi

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla ve Horma kanyonları, Kurban Bayramı tatilinde çok sayıda ziyaretçi ağırladı. Kentin 2 bin 500 nüfuslu Pınarbaşı ilçesi, “dünyanın en derin ikinci kanyonu” olarak gösterilen Valla ile bir ucundan diğer ucuna 3 kilometrelik ahşap platformla geçilen Horma kanyonlarıyla dikkati çekiyor.

DERİNLİĞİ 1200 METRE

Derinliği yer yer 1200 metreyi bulan ve risk barındırması nedeniyle geçişi en zor kanyonlar arasında gösterilen 12 kilometrelik Valla Kanyonu, seyir teraslarıyla ziyaretçilerine doğal güzellikleri izleme fırsatı sunuyor. Pınarbaşı’nın Muratbaşı köyü Kanlıçay mevkisinden girilen Valla Kanyonu’ndan dönmek mümkün olmadığından, çıkış ancak 12 kilometre yürüdükten sonra Cide ilçesi Loç Vadisi Hamitli köyünden yapılabiliyor.

Editör: TE Bilisim