23 Haziran’da Berlin’de yapılan Libya konulu görüşmelerde en öne çıkan başlık “Yabancı askerlerin ülkeden ‘Derhal’ çıkması” olmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’nın bölgeye gönderdiği paralı askerlerden ziyade Libya’da meşru hükümetin davetiyle bölgeye giden Türk askerinin varlığı sorun edilmişti. Bölgeyi paralı askerlerle terörize eden Rusya bile Türk askerinin varlığından şikayet etmişti.

HEDEF: CUFRA ÜSSÜ

Yaşanan gelişmeler Libya’da suların durulmadığının işaretini veriyor. Darbeci Hafter Aralık ayında yapılması planlanan seçimlerde aday olmak istediğini açıklarken, seçimlerie yönelik tehdit mesajları dikkat çekiyor. Tüm bunlara paralel olaralk, Libya al-Ahrar TV, Rusya’nın sözde güvenlik şirketi Wagner’e ek olarak düzenli Rus kuvvetlerinin Cufra üssüne yakın bölgelere yığınak yaptığını duyurdu.

Ahrar TV’nin aktardığı ABD merkezli Demokrasi ve İnsan Hakları Vakfı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın attığı adımların iyi niyetli olmadığı, bölgedeki gerilimi tırmandırma girişimi olduğu belirtildi. Açıklamada, "ulusal birlik hükümeti ve uluslararası toplumun, Rus işgaline karşı koymak ve onu geri çekilmeye zorlamak için siyasi ve askeri bir ittifak oluşturmak için çalışması" gerektiği çağrısı yapıldı.

“İKİNCİ SURİYE OLMASIN”

Örgütün, Libya, Amerikan, İngiliz ve Avrupa Birliği hükümetlerine havadan çekilmiş fotoğraflar, koordinatlar ve istihbari bilgiler sağladığı belirtilirken, Vakıf başkanı Imad Al-Din Zuhri Al-Muntaser, Libya’nın “ikinci Suriye” olma ihtimaline dikkat çekti. Al-Muntaser, “Rus askeri üslerinin olduğu veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kontrol ettiği hiçbir yerde istikrar, özgürlük veya demokrasi umudu yoktur” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim