Muhalefetin ısrarla ‘erken seçim’ diyerek gündemde tutmaya çalışması Türkiye’nin yerel ve genel seçimlerde yeni bir model olarak denemeye aldığı ittifakları hareketlendirdi. Cumhur İttifakı’nda ittifakın genişletilmesi çabaları sürerken, Millet İttifakı’nda ise her fırsatta ‘HDP’ krizi yaşanıyor. İttifakta yer alan diğer siyasi partilerin cumhurbaşkanlığı adaylığı üzerinden oluşturduğu yarış başka bir boyut kazanırken, HDP ise daha önce gizli kapaklı yapılan anlaşmanın artık gün yüzüne çıkarılması gerektiğini, CHP ve İYİ Parti ile olan ittifakın resmileşmesi gerektiğini belirtiyor.

HDP TEHDİT DİLİNİ BENİMSEDİ

Yeni dönemde ittifaklarda yaşanması muhtemel durumların neler olabileceği, yapılan açıklamalarla netleşiyor. HDP’den CHP ve İYİ Parti ile olan ittifakın artık daha fazla örtbas edilmeyeceği yönünde açıklamalarda bulunuldu. HDP’li Pervin Buldan, kendisine yöneltilen, “Millet İttifakı’ndan size herhangi bir katılım oldu mu?” sorusuna verdiği yanıtla gizli kapaklı anlaşılan CHP ve İYİ Parti’ye imalı bir mesaj gönderdi.

Buldan, daha önce yerel seçimlerde Millet İttifakı’na destek verdiklerini söylemiş, ayrıca zaman zaman yapılan açıklamalarla Millet İttifakı partilerini ‘oy’ ile tehdit etmişti. HDP krizi, Mithat Sancar’ın başını çektiği bir heyetin CHP Genel Merkezi’ni ziyaretinin ardından tavan yapmıştı. Yapılan görüşmelerin ardından HDP ile fotoğraf verilmekten kaçınılmıştı. Aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “HDP seçimlere ayrı bir parti olarak girmeli” ifadelerini kullanmıştı.

İTTİFAK İÇİN DAVAYI BEKLİYORLAR

Siyasi partiler ittifak yapmak istemedikleri HDP ile yol ayrılığının gerekçesini partinin terör örgütüne yönelik destek ve söylemleri olarak gösteriyor. HDP ile yapılan seçim ittifakını daha fazla gizleyemeyen muhalefet partileri çareyi gizli ittifakı ifşa etmekte bulmuştu. Sonrasında HDP için üçüncü bir ittifakı oluşturabileceği iddiası gündeme geldi. 2023 seçimlerinde sol bileşenleri de yanına alarak seçimlere katılabileceği konuşulan HDP’nin kapatma davasının sonuçlanacağı günü beklediği öğrenildi.

Editör: TE Bilisim