Bakanlığın, ülkenin resmi ajansı SPA’da yayımlanan açıklamasında, Riyad hükümetinin Tunus’ta yaşanan gelişmeleri yakından izlediği belirtildi. Açıklamada, Suudi Arabistan’ın mevcut şartların üstesinden gelinmesi ve kardeş Tunus halkı için onurlu bir yaşam sağlanması konusunda Tunus yönetimine olan güvenini teyit ettiği kaydedildi.

“Tunus’un yanında yer alın”

Suudi hükümeti ayrıca uluslararası topluma sağlık ve ekonomi alanındaki sıkıntıları aşabilmesi için Tunus’un yanında yer alma çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, Tunuslu mevkidaşı Osman el-Cerendi ile 27 Temmuz’da telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Bin Farhan, ülkesinin “Tunus’un güvenliği, istikrarı ve refahını istediğini, bunu gerçekleştirmek konusunda her türlü desteği verdiğini” ifade etmişti.

Basın darbeye alkış tuttu

Öte yandan Suudi basını da Tunus’ta yapılan darbeyi öven manşetlerle çıktı. Darbenin ertesi günü “Tunus, İhvan’a karşı ayaklandı” manşetiyle Tunus’taki gelişmeleri duyuran Ukaz Gazetesi, darbe yanlısı tutumunu sürdürdü. Nahda Hareketi’nin terör yuvası olarak nitelendiren gazete, darbeye zemin hazırlayan sokak hareketlerini provoke eden BAE destekli siyasetçi Abir Musa’ya övgüler dizilen makalelere yer verdi.

Abir Musa’ya övgü

Mai Halid isimli yazar Abir Musa için “Müslüman Kardeşler’in tahtını sallayan kadın” başlığıyla yazdığı yazıda, “Abir Musa, tek başına Gannuşi’nin planlarını, Türkiye ve Müslüman Kardeşler ittifakını, İhvan partisinin ülkenin kaynaklarını nasıl sömürdüğünü ve halka nasıl yoksulluk ve yıkım getirdiğini ortaya çıkardı” ifadelerine yer verdi. Musa’nın Tunus ve kadın düşmanlarına karşı ulusal bir kurtuluş savaşına öncülük ettiğini öne süren Halid, Musa’nın tabanını genişlettiğini, halk tarafından sevildiğini iddia etti.

“Tutuklama yok, darbe değil!”

Şarku’l Avsat ise darbeci Kays Said’in “Demokratik düzene dönme sözünü” manşete taşıdı. Şarku’l Avsat yazarları, Tarık El Hamid, Mişari Zeydi, Emel Musa darbeyi öven yazılar yazdı. Emel Musa, darbe için “Objektif olarak şu ana kadar yaşananlar darbe olarak nitelendirilemez. Hiçbir tutuklama yapılmadı ve tek bir damla kan dökülmedi” ifadelerini kullandı ve darbeci Kays Said’in en kısa sürede seçim sürecini başlatması gerektiğini belirtti.

Darbe için “Fetih” dedi

“Tunus: Kaos doğduğu yerde gömüldü” başlıklı yazısında, İhvan’ın bölge ülkelerini parçaladığını öne süren Tarık el Hamid ise, “Müslüman Kardeşler, askeri bir darbeyle değil, Tunus’un tüm kazanımlarını yok etmek için ortaya çıkmış on yıllık sistematik bir kaos dönemi boyunca sabır ve bilgelik sergileyen, Tunus ordusu tarafından desteklenen, seçilmiş bir sivil cumhurbaşkanının ciddi duruşuyla düştü» ifadelerini kullandı. “Tunus yeniden doğdu” başlığını kullanan Mişari Zeydi de darbeyi “Tunus’u sevenler için, ılımlılığı, istikrarı ve yaşam dilini sevenler için büyük bir fetih olarak tanımladı. Zeydi, yazısında,  “Tunus Şafağı” ile karşı karşıyayız, ancak Kardeşler gecesinden çıkış yolculuğu henüz emekleme aşamasında ve Tunusluların büyük başarısı korunmalı” kullandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)  ana akım gazetelerinden El İttihad da darbeci Kays Said’in “demokrasi ve özgürlüklerin korunması” açıklamasına yer verdi.

Editör: TE Bilisim