Ebru Okanlar / Röportaj

Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda sosyal medya tahmin edemediğimiz bir hızla yaygınlaşıyor. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte dünyanın her yerinden ve her türünden insanlarla iletişime geçmek artık mümkün. İmkanlar arttıkça bilgi kirliliği de günden güne artıyor. Sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgilerden ve insanlardan en çok etkilenen de çocuklar. Diriliş Postası’na konuşan Psikolog Kerem Gümüş, sosyal medyada kötü niyetli insanlarından bahsederken ebeveynlerin bu konuda çok daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

KÖTÜ NİYETLİ ARKADAŞLAR

Sosyal medyada çocukların suça yöneltilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Sosyal medya artık ülkemizde çok fazla yaygınlaştığı için birçok insan ile karşılaşmak mümkün. Sosyal medyada özellikle çocukların, ergenlerin kötü niyetli insanlar ile karşılaşması ve kolayca kandırılması mümkün. Bu yüzden ebeveynlerin bu konuda dikkatli olması önemlidir. Özellikle ergenlik döneminde bireyler gelişim döneminden dolayı kimsenin onu anlamadığına inanır özellikle bu dönemde akranları ile fazlaca yakınlaşır, ebeveynleri birey için onu anlamayan biri olarak görülür. Bu yüzden bireyin sosyal medyadan edindiği arkadaşların kötü niyetli olması ve bu dönemde de bireyin ergenlik döneminin verdiği bazı özelliklerden dolayı kendi benliğini oluşturmaya çalışması kötü niyetli arkadaşlarının yaptığı gibi davranışlar sergileme ihtimali oldukça yüksektir.

KIZLAR YAŞINA UYGUN BÜYÜTÜLMÜYOR

Son dönemde sosyal medyanın gelişmesiyle beraber birçok ebeveyn küçük yaştaki kızını genç kız gibi giydiriyor bu çocuklar da ileride nasıl sorunlar yaşar?

Ebeveynlerin kızlarını genç kız gibi giydirmesi ve yaşına uygun şekilde büyütmemesi çocuk açısından birçok probleme yol açmaktadır. Çocuğun gelişim dönemlerinde doğru şekilde yaşayamaması, çocuk olması gereken yaşta genç kız gibi, yetişkinmiş gibi hissettirilmesi çocuğa taşıyamayacağı bir yük verilmesi ve ebeveynmiş gibi davranılması Çocuğun kendisini yetersiz hissetmesi gibi durumlar ortaya çıkarmaktadır.

Çocuk bu durumdan dolayı akranları ile arkadaşlık kuramamakta, kendisini tanıyamamakta ve doğru ile yanlışı ayırt etmekte zorlanmaktadır. Özellikle ergenlik dönemine gelindiğinde Çocuk bu dönemini erken yaşamaya çalıştığı için dengesizlikler olabilmekte ve çoğu zaman kendisini yetersiz hissetmektedir. İlerisi için çocuğa erkenden genç kızmış gibi davranılması genç kız olduğunda kendisini genç kızmış gibi hissetmemesi gerileme dediğimiz yetişkinlik dönemindeyken Çocuk gibi giyinmesi, çocuk gibi davranışlar sergilemesi görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda sosyal hayata uyum sağlamakta zorlanma ve isteyerek akrabalarınım bir adım gerisinde olabilmektedirler.

EBEVEYNLER SORUNLU DAVRANIŞ SERGİLİYOR

Özellikle bir çok ebeveynde genç kız gibi giyinerek fotoğrafl arını paylaşıyor. Bu durum ne gibi sorunlara yol açar?

Ebeveynlerin genç kız gibi fotoğrafl arını paylaşması önceki gelişim dönemlerini yaşayamadıklarını geç kız dönemine geri dönmek istediklerini gösterebilmektedir. Ebeveynlerin bu şekilde davranışlar sergilemesi çocuklar açısından da oldukça sorun oluşturabilmektedir. Ebeveyn geç kız dönemine geri dönmek istediğini davranışları ile sergilemektedir bu yüzden çocuklarına ilgisi azabilir ya da pişmanlık duyabilir. Bu durum aile ilişkilerinin zedelenmesine, ebeveynin bir birey olarak kendisini eksik hissetmesi ve benliğini kaybetmesi gibi sorunlara yol açabilmektedir

Editör: TE Bilisim