Aşure günü nedir, ne demek 2021? Aşure günü oruç tutmanın fazileti nelerdir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Aşure Günü ya da Aşura Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure Günü ya da Aşura Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure günü, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Peki, Aşure günü nedir, ne demek 2021? Aşure günü oruç tutmanın fazileti nelerdir? İşte detaylar…

AŞURE GÜNÜ NEDİR, NE DEMEK 2021?

Arapça kaynaklarda tam olarak "Aşura" şeklinde geçen bu kelimeyi, on sayısı ile ilgili olan "aşr" ve "aşir" veya develerin güdülmesiyle ilgili "ışr" kökünden türemiş bir kelime kabul edenler olduğu gibi, Arapça'da "faula" vezninin bulunmadığını ileri sürerek İbranice'den geldiğini söyleyenler de vardır. Fakat alimlerin çoğu bu görüşe katılmamakta, kelimenin Arapça asıllı olduğunu benimsemektedirler. Aşure Günü'nde;

  • Hz. Ademin tövbesinin kabul edilmesi,
  • Hz. İbrahim'in Nemrut'un ateşinden kurtulması ve,
  • Hz. Yakub'un oğlu Yusuf'a kavuşması
  • Hz. Musa ve İsrail oğullarının Firavunun zulmünden kurtulmaları 10 Muharrem (Aşûre) günü gerçekleştiği rivayet edilen olaylar orasındadır.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NELERDİR?

Peygamberler tarihi açısından önemli bir gün olup, Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.

Bir hadiste, "Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.

Editör: TE Bilisim