Türkiye’nin dört bir yanından herkesin seferber olduğu orman yangınlarıyla mücadelede 8 gün geride kaldı. 28 Temmuz’da başlayan Ege ve Akdeniz’de birçok ilde yaşanan yangınların söndürülme çalışmaları aralıksız devam ediyor.

7 İLDE MÜCADELE SÜRÜYOR

Ekiplerin başarılı çalışmaları sonucu şuana kadar 183 yangının 167’si kontrol altına alındı. Adana (Feke), Antalya (Manavgat-Güngoğmuş), Muğla (Marmaris-Köyceğiz-Milas(2)-Kavaklıdere-Yılanlı-Seydikemer), Aydın (Karacasu), Isparta (Sütçüler (2)), Hayat (Dörtyol) ve Denizli’de (Tavas-Güney) devam eden 16 noktadaki yangınla mücadele sürüyor. Devam eden yangınlara 16 su atar uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve 5 bin 250 personel ile müdahale ediliyor.

2 TERÖRİST TUTUKLANDI

Alevlerle mücadele devam ederken bir yandan da emniyet ekipleri yangına sebep olan kişilere yönelik soruşturma sürdürüyor. Manavgat’ta 28 Temmuz'da çıkan yangınla ilgili C.Y, 30 Temmuz'da gözaltına alınmıştı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı hakimlikçe “kasten orman yakmak" suçlamasıyla tutuklandı. Denizli Pamukkale ilçesi Mehmetçik Mahallesi'nde boş arazide çıkan yangınla ilgili soruşturmada ise şüpheli H.E.B. gözaltına alınmıştı. İfade işleminin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, tutuklanarak ceza evine gönderildi.

YEŞİL VATANA İNSANSIZ KORUMA

Terörle mücadele operasyonlarından Mavi Vatan savunmasına kadar birçok görevi başarıyla yerine getiren İnsansız Hava Araçları (İHA), orman yangınları ile mücadelede de yoğun kullanılıyor. Söndürme çalışmalarının yönlendirilmesinde etkin kullanılan İHA’lar, sahadan aldıkları anlık görüntüleri ilgili merkezlere aktarıyor. 28 Temmuz'dan itibaren 462 saat uçuş gerçekleştiren İHA’lar, 12 ilde toplam 45 yangını tespit etti. Öte yandan Bayraktar tarafından AKINCI TİHA’da (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) yangın tehdidine karşı kullanılmaya başlandı. İHA’lar 7/24 ormanları gözlemeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim