Günümüzde çöl sıcakları, Afrika sıcakları adıyla da anılan ve şu sıralar Türkiye'de etkili olan Eyyamı Bahur Sıcakları ne zaman bitecek? Eyyamı Bahur sıcaklarının başlangıç tarihinden bitimine kadar etkili olan kavurucu ve boğucu sıcakları ifade etmede kullanılan Eyyamı Bahur ne demek, kelime anlamı nedir? Eyyamı Bahur Sıcakları ne zaman başlar ve ne zaman biter? Eyyamı Bahur TDK sözlük anlamıyla birlikte Arapça sözlük anlamları ve kelime kökeni incelemesi de merak konusu olmayı sürdürüyor. Peki Eyyamı Bahur ne demek, kelime anlamı nedir? Eyyamı Bahur Sıcakları ne zaman başlar ve ne zaman biter? İşte merak edilen bilgiler...

Eyyamı Bahur ne demek, kelime anlamı nedir? Eyyamı Bahur Sıcakları ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Eyyâmı Bahur [ايام باحور / Eyyâm-ı Bâhûr] Arapça kökenli bir terkip olup, 'Eyyâm', gün anlamındaki 'Yevm' kelimesinin çoğulu olarak 'günler' anlamına gelirken, 'Bâhûr' ise 'şiddetli buhar' anlamına gelen mübâlağa sıfattır.

Kâmûs-ı Osmânî'de Bâhûr kelimesinin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır;

"Bâhûr: Harâret-i şedîde [şiddetli hararet/sıcaklık], ziyâde sıcaklık manasına sîga-i mübâlağadır [şiddet anlamı katan kelime kalıbı].

Evkât-ı hârrede [çok sıcak vakitlerde] zemînden mütekevvin [yerde oluşan] ve mütesâid [yükselen] buharlar.

Şehr-i Temmuz'un on dokuzundan yirmi altısına kadar olan yedi güne Eyyâm-ı Bâhûr denir. Fârisî'de 'Mâhûr' da derler. 

Eyyâm-ı mezkûrede [söz konusu günlerde] açıkta denize girilir ve zemînden tesâud edip [yükselip] havaya karışan buhar tesâdüf ve te'sîr ederse beden-i insânîde beyâz beyâz, yahut kırmızı alaca lekeler, benekler peydâ olduğu ma'rûftur [bilinir]."

Eyyamı Bahur sıcakları ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Eyyamı Bahur günlerinin başlangıç ve bitiş tarihleri hakkında çeşitli rivayetler bulunmakla beraber tümü Temmuz ayının ikinci yarısını ve Ağustos ayının ilk yarısındaki zaman dilimini kapsamaktadır.

Eyyamı Bahur sıcakları özellikle kalp ve tansiyon hastaları başta olmak üzere sağlık açısından da risk taşımaktadır. Bugünlerde aşırı sıcak vakitlerde açık havada kalmamaya özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir.

Editör: TE Bilisim