İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

İstanbul Boğazı’nın içerisinde bulunduğu tehlike, Deniz Ticaret Odası tarafından hazırlanan Denizcilik Sektör Raporuyla bir kez daha gözler önüne serildi. Raporda, “İstanbul Boğazı’nda tehlikeli yük taşıyan bir tankerin sebep olacağı bir kaza, Boğazın iki kıyısında yaşayan binlerce insanın hayatını tehlikeye atacağı gibi, şehrin tarihi dokusuna, çevredeki yaşam alanlarına ve çevreye telafisi çok zor hasar yaratacaktır” denildi. Deniz Ticaret Odası hazırladığı Denizcilik Sektör Raporu ile boğazda yaşanan gemi trafiğine dikkat çekerek, bir kez daha gemi trafiğinin bu alandan ayrıştırılarak Kanal İstanbul güzergâhına taşınması gerektiğini vurguladı.

“EMNİYETLİ SEYRİ ENGELLEYEN UNSURLAR VAR”

Türk Boğazları’nın fiziki özellikleriyle seyir bakımından dünyadaki en zor suyollarından olduğuna işaret edilen raporda, boğazlardaki güçlü akıntılar, keskin dönüşler ve değişken hava koşullarının seyrüseferi son derece zorlaştırdığı belirtildi. İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nden oluşan toplam uzunluğun 164 deniz mili olduğu ifade edilirken, Türk boğazlarında, hızı saatte 7-8 mile ulaşan akıntı, rüzgâr, topuk ve adacıklar gibi zorunlu manevralar gerektiren ve emniyetli seyri engelleyen unsurlar bulunduğu belirtildi.

2020’DE BOĞAZDAN 38 BİN 404 GEMİ GEÇTİ

Türk Boğazlarında trafik hacminin çok kritik ve tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekilirken, Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1936 yılında İstanbul Boğazından günde yalnız 17 gemi geçmekteyken günümüzde bu sayının günde ortalama 105 gemiye çıktığı ve 2020 yılında İstanbul Boğazı’ndan toplam 38 bin 404 geminin geçtiği kaydedildi. Bu gemilerin de 8 bin 435 adedinin petrol, amonyak, sıvılaştırılmış gaz, radyoaktif maddeler taşıdığı, Montrö Sözleşmesi kapsamında bu gemilerin geçiş izni bulunduğu hatırlatıldı.

Editör: TE Bilisim