Bölgesel varlıklarını meşrulaştırmak için birbirlerine ihtiyaç duyan İsrail ve İran’ın üçüncü ülkeler üzerinden gerilimi tırmandırma çabası sürüyor. İsrail’de 12 yıllık Binyamin Netanyahu iktidarını deviren Naftali Bennett, Netanyahu’dan daha iyi olduğunu ispatlamak ve ABD başta olmak üzere Batı’nın İsrail’e olan desteğini sağlamlaştırmak istiyor. ABD’de Joe Biden Yönetimi’nin İsrail’e “tam” destek açıklasa da Filistin’e yönelik diyalog mesajları vermesi İsrail’in endişelerini arttırıyor. Kovid-19 salgının gölgesinde, Arap Listesi Mansur Abbas’ın desteğiyle koltuğu kapan Bennett, etkisini hissettirmek için saha yoklaması yapıyor.

LÜBNANLILAR YAKALADI

Öte yandan Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentine bağlı Şuveyya beldesi sakinleri İsrail'e yönelik füze saldırısını gerçekleştiren Hizbullah mensubu 2 kişiyi üzerinde füze platformu bulunan bir araçla yakaladı. Belde sakinleri bu kişileri orduya teslim etti. Yakalanan kişilerin kullandığı araca ait görseller, kısa sürede sosyal medyada yayıldı. Hizbullah’a ait "El-Ahbar" gazetesinden konuya ilişkin yayımlanan açıklamada, "Direnişçiler, eylem dönüşü sırasında Hasbaya kazasına bağlı Şuveyya bölgesinden geçerken halkın tepkisiyle karşılaştı" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, Hizbullah'ın "halkın güvenliğini tehlikeye atmamak için hassas hareket ettiği" öne sürüldü.

TAKTİK AYNI

İran’da molla diktası hem ülke içinde rejime yönelik tepkileri bastırmak hem de İran’ın mezhep temelli yayılma politikasına meşruiyet kazandırmak amacıyla ABD ve İsrail’e yönelik tehdit mesajları yayınlaması ile öne çıkıyor. Bugüne kadar ABD ve İsrail’e yönelik dişe dokunur bir eylem gerçekleştiremeyen İran ve İran’a bağlı mezhepçi terör örgütleri daha çok, Sünni-Müslüman halka yönelik zulüm ve işkencelerle gündeme geldi.

BİRBiRLERİNE İHTİYAÇLARI VAR

Özellikle Suriye’de daha gözle görülür hale gelen bu durum, tüm İslam dünyası tarafından tepkiyle karşılaşsa da İran söz konusu politikasından geri adım atmadı. İsrail ise ABD başta olmak üzere Batı’nın desteğini sağlamlaştırmak için İran gibi bir tehdide ihtiyacı var. İran’ın geçen hafta İsrailli bir şirkete ait gemiye saldırdığını öne süren İsrail, İran’a yönelik tehdit mesajı yayınlamış, Lübnan’ın güneyine saldırı düzenlemişti.

Golan’a 10 roket!

Çarşamba akşamı Lübnan’ın güneyinden roket atıldığı iddiasıyla yapılan hava saldırısına, Lübnan’da yaşanan hükümet krizinin yanı sıra ülkede kurduğu hegemonya sebebiyle ekonomik krizden de sorumlu tutulan Hizbullah’tan karşılık geldi. İran ve Hizbullah baskısına karşı yükselen sesleri kesmek isteyen Hizbullah’ın işgal altındaki Golan Tepeleri'ne 10 roket attı. Hizbullah tarafından yapılan açıklamada roketli saldırının İsrail’in Çarşamba günü Lübnan’a düzenlediği saldırılara karşılık verildiği belirtildi. İsrail Ordusu ise, Hizbullah’ın attığı roketlerin büyük kısmının hava savunma sistemi tarafından imha edildiği, diğerlerinin ise açık alanlara düştüğü belirtildi. Açıklamada, Lübnan'da roket atışlarının yapıldığı bölgelerin topçu ateşiyle vurulduğu kaydedildi.

Editör: TE Bilisim