Durim Abazi / Özel Haber

Genel kurul oturumuna 83 milletvekili katıldı. Bunlardan 24'ü Kosova Demokratik Birliği'nden (LDK) "EVET" oyu kullanırken, Kendin Karar Al Hareketi (Vetëvendosje) çoğunluk olarak çekimser kaldı. LDK tarafından çağrılan kararda, hükümetin ABD ve Sırbistan ile Beyaz Saray'da 4 Eylül 2020'de varılan anlaşmanın uygulaması şart koşuluyordu. Karar taslağına göre, Albin Kurti hükümeti, anlaşmanın uygulanması için Meclis'e bir eylem planı sunmak zorundaydı. Parlamento kararları bağlayıcı değildir, sadece hükümete tavsiye niteliğindedir.

LOBİ FAALİYETİ YÜRÜTÜLMEYECEK

Anlaşma dönemin Kosova Başbakanı Abdullah Hoti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Başkan Donald Trump tarafından Washington’da imzalanmıştı. Anlaşmaya göre bir yıl içerisinde Kosova kendi bağımsızlığının daha fazla ülke tarafından tanınması için lobi faaliyetlerinde bulunmayacak.

Aynı zamanda Sırbistan Kosova aleyhine kampanya yürütmeyecek. Öte yandan, Kosova’da bulunan Ujman Gölüne yatırım yapma önceliği ABD’ye veriliyor. Ayrıca anlaşmaya göre, iki ülke Priştine'yi Belgrad'a bağlayan karayolu ve demiryolu ağının inşaatını da üstleniyor. ABD, Kosova ve Sırbistan'ın anlaşmayı uygulamasını beklediğini defalarca bildirdi.

Editör: TE Bilisim