1443 Hicri yılına girerken idrak edilen Muharrem-i Şerif ayında yapılacak ibadetler araştırılıyor. Muharrem ayı ibadetleri neler, bu ayda hususiyle hangi duaları ve ibadetler tavsiye edilmiştir merak ediliyor. Bu bağlamda senenin en faziletli zaman dilimlerinden biri olan Muharrem ayının ilk on gününd ekılınacak namaz ve okunacak dualar, yapılacak zikirler de merak konusu. Özellikle kişilerin üzerindeki en önemli mesuliyetlerden biri olan kul hakkının ödenmesi için bu mübarek günlerde dualar etmek, nafile namazlar kılarak Allahu Teala'dan ilticada bulunmak isteyen vatandaşlar bu konuda tavsiye edilen dua ve namazları araştırıyor. Peki, Muharrem ayının 1'i ile 10'u arasında kılınacak namaz kaç rekattır ve nasıl kılınır? Muharrem ayı namazı kılınışı ve fazileti hakkında merak edilenler yazının devamında...

Muharrem ayının 1'i ile 10'u arasında kılınacak namaz kaç rekattır ve nasıl kılınır? Muharrem ayı namazı kılınışı ve fazileti

Kişinin kul hakkından kurtulmasının yolu, hak sahibine hakkını vermesi ve onunla helalleşmesidir. Yaptığı zulüm için de Allah’a tevbe etmelidir. Tevbe etmeden önce iki rekât namaz kılınması menduptur. Kul hakkı konusunda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kimin üzerinde birinin namusu ya da malıyla ilgili bir zulüm varsa, altın ve gümüşün bulunmadığı kıyamet gününden önce onunla helalleşsin. Aksi takdirde kendisinin salih amelleri varsa, yaptığı zulüm miktarınca sevabından alınır, hak sahibine verilir. İyilikleri yoksa zulüm yaptığı kardeşinin günahından alınır, onun üzerine yükletilir.” (Buhârî, Mezâlim, 10).

Kişinin, üzerinde kul hakkı kalmadan bu dünyadan ahirete göç edebilmesi için hususi zamanlarda nafile namazlar ile dualar etmesinde, kul haklarını ödeyebilmek için Cenab-ı Hakk'a imkan ve fırsat halk etmesi için niyazda bulunmasında ise bir sakınca bulunmamaktadır. Bu kabilden Muharrem-i Şerif ayının ilk on gününde de nafile namaz kılarak dua ve ilticada bulunulabilmektedir.

Ancak bu ilticaların yapılması, kişinin üzerindeki kul hakkının ödeneceğinin garantisi olmayıp yalnızca bir niyaz ve ümit vesilesidir.

Bu bağlamda Muharrem-i Şerif ayının 1’i ile 10’u arasında bir defaya mahsus olmak üzere, 2 rekatta bir selam vermek suretiyle, 6 rekat nafile namaz kılınır. 

Bu namaz, akşam namazıyla yatsı namazı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamaz ise yatsıdan sonra da kılınabilir.

Namaza şöyle niyet edilir: 

“Yâ Rabbi' Niyet ettim Senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber...”

Namazın kılınış şekli aynen öğle ve yatsı namazlarının son sünnetleri gibidir. Ancak okunması tavsiye edilen zamm-ı sureler farklıdır. Şöyle ki;

1. Rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, ardından zamm-ı sure olarak 1 Âyetü’l-Kürsî, 11 İhlas-ı Şerif okunur.

2. Rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, ardından 10 İhlâs-ı şerîf okunur.

3. Rekatte: 1 Fâtiha-i şerife, daha sonra 1 Elhâkümü’t-tekâsür, 11 İhlâs-ı şerif okunur.

4. Rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, ardından 10 İhlâs-ı şerîf.

5. Rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, sonrasında 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 11 İhlâs-ı şerîf okunur.

6. Rekatte: 1 Fâtiha-i şerîfe, ve sonrasında zamm-ı sure olarak 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra ise dilediği gibi dua edilir.

Editör: TE Bilisim