Bilindiği üzere Hicri yılın ilk ayı ve aynı zamanda haram ayların da ilki olan Muharrem-i Şerif ayının 10. günü Aşure Günü'dür. Aşure Günü tek gün olmakla birlikte Müslümanlar Muharrem ayı boyunca hazırladıkları aşureleri komşu ve sevdikleriyle paylaşmayı bir gelenek haline getirmiştir. Bu bağlamda son günlerde merak edilen konulardan biri de15 kişilik aşure tarifi! Aşure nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla kolay aşure tarifi! Muharrem-i Şerif ayının girmesiyle bu ayda bereket ve paylaşımın, kardeşliğin simgesi haline gelmiş aşurenin yapılışı ve kolay aşure tarifi sıkça araştırılan konulardan biri oldu. Sütlü ve sütsüz binbir çeşitte yapılabilen bu lezzetin detaylı ve en kolay anlatımına yazımızda yer veriyoruz. İşte 15 kişilik aşure tarifi! Aşure nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla kolay aşure tarifi...

20 kişilik Aşure Tarifi ve malzemeleri… Kolay, sütsüz aşure nasıl yapılır?

20-30 kişilik aşure hazırlamak için gerekli olan malzemeler;

5 litre su (kaynayarak azalacağından, kıvamının tam olması için en son en az 4-5 litre su kalmış olmalıdır)

2 su bardağı Buğday

Yarım su bardağı Beyaz kuru fasulye

Yarım su bardağı Nohut

2-3 adet Portakal

1 su bardağı doğranmış Kuru incir

1 su bardağı doğranmış Kuru kayısı

1 su bardağı Kuru üzüm  (küçük taneli ve açık renkli)

Toz şeker

Aşurenin servis aşamasında üzeri için;

* Badem

*Fındık

*Ceviz

*Nar

*Toz tarçın

*Kuş üzümü

*Kuru incir (küçük doğranmış)

*Kuru kayısı (Küçük doğranmış)

*Kuru üzüm

Aşurenin yapılışı…

Buğday, nohut ve fasulyeyi akşamdan veya birkaç saat öncesinden soğuk suda bekletiyoruz.

Yıkadığımız buğdayları, kuru üzüm ve ufak küpler halinde doğradığımız 2 portakalı, 5 litre su ile doldurduğumuz tencere içerisine alıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Buğdayı katarken portakalı da karıştırıyoruz ki, tamamen rengini ve aromasını aşureye versin.

Kaynayan buğdaylarımız biraz kıvam aldığında; diğer yandan farklı bir tencerede 1 taşım kaynattığımız nohut ve fasulyeyi de suyunu süzüp ılık sudan geçirdikten sonra aşuremize karıştırıyoruz.

Nohut ve fasulyeler biraz piştikten sonra doğranmış kayısı ve incirle bir kenara ayırdığımız 1 adet portakalımızı (arzuya göre yarısının kabuklarını da) küçük küpler halinde doğrayarak toz şekerimizle birlikte aşureye katıyoruz.

Püf noktası; Eğer şekeri, aşureyi ocaktan indirdikten sonra katarsanız, malzemelerin tatsız olmasına neden olacak; ilk başta katarsanız bu kez de tüm malzemelerin tadının şekerden ibaret olduğunu hissedeceksiniz. O nedenle en uygun zaman ocaktan almadan 10 dakika kadar öncesi olabilir.

Pişirmenin son aşamalarında aşureyi aralıklarla karıştırmak, hafif kıvam alması açısından iyi olacaktır.

İncirler çok fazla dağılmadan ve nohut-fasulye çok fazla pişmeden aşuremizi ocaktan alıyoruz.

*Fındık ve bademleri dilerseniz aşurenin hem son aşamada içerisine katabilir, hem de sunum yaparken üzerinde kullanabilirsiniz.

Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırdığımız aşureyi, soğuyunca kaselere pay edip üzerini; toz tarçın, nar taneleri, küçük doğranmış kuru kayısı ve incir, fındık, badem (bademleri birkaç saat suda bekletip kabuğunu soyarak jülyen doğrarsanız; hem lezzeti daha iyi olacak, hem de sunum açısından göze hitap edecektir.), küçük taneli kuru üzümler, kuş üzümü vs. sevdiğiniz malzemelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

Yokluktan doğan bereket! Aşure ilk olarak ne zaman yapıldı?

Aşurenin ilk olarak Hz. Nuh (aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm) Efendimiz zamanında yapıldığı bilinmektedir.

Tûfânın ardından, aylarca su üzerinde kalan gemide önceden tedarik edilen gıda maddeleri tükendiğinden, gemi karaya oturduğunda kalan hubûbâtın bir araya getirilerek pişirildiği rivayet edilir.

‘Yokluğun’ iman, Allah’a (c.c) teslimiyet, paylaşma, kardeşlik, birlik ve beraberlik, kurtuluş nimetine şükür gibi erdemlerle harmanlanıp nasıl berekete dönüştüğünün en güzel örneği olan ‘aşure’, özümsediği bu hakikatlerden midir bilinmez; tadına doyulmaz lezzetiyle adeta ruhumuza işleyerek tükettiğimiz bir yemek/tatlı türü olarak gelmiştir, asırlardan günümüze..

Her yöreye göre farklı hazırlanma usulleri vardır, aşurenin… Örneğin; bazı Karadeniz illerinde buğday, nohut ve etle tuzlu pişirilen aşure, bazı Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ise bol pekmezle tatlandırılarak, sıcak servis edilmektedir.

Editör: TE Bilisim