İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber ABD Kongresi’nden 27 senatör, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a yazdıkları şikâyet mektubunda Türk SİHA’larının varlığından rahatsız olduklarını belirterek Türkiye'nin üretim sürecini engellemek için harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

SENATÖRLER AĞLIYOR

Türkiye'nin küresel ölçekte ses getiren savunma sanayi başarısı, ABD’de hazımsızlığa yol açtı. S-400’lerden sonra Türk SIHA’larını bahane eden senatörler, Türkiye’nin Polonya ve Pakistan’la yaptığı SİHA anlaşmalarını hatırlatarak Biden yönetiminden yaptırım uygulanmasını talep etti.

ABD ÇIKARLARINA TEHDİT

“ABD’nin çıkarlarını, müttefiklerini ve partnerlerini tehdit eden Türkiye’nin SIHA programı konusundaki endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz” diyen senatörler Türk SIHA’larının Libya, Doğu Akdeniz ve Kafkaslar’da dengeleri değiştirmesinden şikayetçi oldu.

Türkiye’ye yaptırım isteyen 27 ABD Kongre üyesi arasında hem Demokrat hem Cumhuriyetçi temsilciler var. Öte yandan Türk SİHA’larının kritik parçalarının yerli üretim olması sebebiyle yaptırım talebinin bir savunma sanayiinde bir karşılığı bulunmuyor. [Haber devam ediyor]

***

DURDURUN ÇAĞRISI YAPTILAR

Türkiye savunma sanayinde yapmış olduğu hamlelerle uluslararası alanda adından söz ettirmeye devam ediyor. Yerli ve milli imkanlarla üretilen ve başarısını sahada kanıtlayan S/İHA’lar gün geçtikçe dünya kamuoyunda gündem oluyor.

Savunma sanayinde dışa bağımlılığın azalmasında önemli olan SİHA’lar bu kez ABD’li senatörlerin hedefi oldu. ABD Temsilciler Meclisi’nden her iki partiden 27 vekil, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’a Türk SİHA’larının varlığından rahatsız olduklarını içeren şikâyet mektubu gönderdi. Söz konusu mektupta Türk SİHA’larının bölgeyi istikrarsızlaştırdığı iddiasında bulunan senatörler, ihracatının yapılmasına engel olunması gerektiğinden bahsediyor. 

SİHA’LAR TÜRKİYE’NİN YÜZ AKI

Türkiye’nin savunma sanayisinde başarıyı yakalamasını sağlayan SİHA’lar, Türkiye’nin sınırlarında oluşturulmaya çalışılan terörist yapılara karşı kullanılmıştı. Terör örgütleri DAEŞ ve YPG/ PKK’ya ağır darbe indirilmiş, örgüt çaresiz duruma getirilmişti. Ayrıca SİHA’lar Azerbaycan’ın 44 yıllık haklı davasında başarıya ulaşmasını sağlamış, Dağlık Karabağ savaşının kazanılmasında önemli rol oynamıştı. SİHA’lar Libya’da ve Doğu Akdeniz’de başarının anahtarı olmuştu.

Editör: TE Bilisim