Süper Lig’de deplasman golü kuralı kalktı mı? Deplasman golü kuralı nedir, ne demek? soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Son yıllarda deplasman golü kuralı futbolda oldukça önemli bir noktaya geldi. Özellikle çift eliminasyon sistemine bağlı olarak farklı organizasyonlar kapsamında yapılan turnuvalar için, önemli bir yere sahiptir. Peki, Süper Lig’de deplasman golü kuralı kalktı mı? Deplasman golü kuralı nedir, ne demek? işte tüm detaylar haberimizde…

SÜPER LİG’DE DEPLASMAN GOLÜ KURALI KALKTI MI?

TFF Başkanı Nihat Özdemir, 2021-2022 sezonu öncesi yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu. İyi bir sezon temennisinde bulunan Özdemir, "Geçtiğimiz sezon heyecanlı bir sezon oldu. Alt liglerde de çok önemli maçlar ve yarışlar oldu. Şampiyonlar belli oldu, hepsini tebrik ediyorum. Geçtiğimiz sezonun inşallah tekrarını yaşarız, yarışmacı bir lig olur. Hem ekran başında hem stadyumlarda taraftarların futboldan zevk almasını arzuluyoruz" diye konuştu.

UEFA'nın deplasmanda atılan gol kuralını kaldırdığını hatırlatan Özdemir, "Biz de rövanşlı maçlarda deplasmanda atılan gol avantajını UEFA gibi kaldırdık. Biz zaten UEFA'nın 55 üyesinden bir tanesiyiz. UEFA'nın futbolla ilgili aldığı kararları Türkiye'mizde uygulamak ana hedeflerden bir tanesi. TFF 1. Lig play-off'larında ve Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final, yarı final karşılaşmalarında deplasman golü kuralı kaldırıldı" açıklamasında bulundu.

DEPLASMAN GOLÜ KURALI NEDİR, NE DEMEK?

Futbolda deplasman golü kuralı çift eliminasyon sistemleri üzerinden yapılan maçlar için, eşitliği bozmak adına kullanılan bir yöntemdir. Özellikle deplasman gölü içerisinde eğer her iki maçta da toplam gol sayısı eşit ise o vakit deplasmanda daha çok gol atan takım turnuvayı geçer. Örneğin bir takım rakibini kendi sahasında 2-1 yenmiş olsun. Deplasmanda ise rakibine eğer 3-2 yenilmiş olsa bile turu geçer. Çünkü deplasmanda daha çok gol atmış bir takımdır.

Toplamda 2 maçta da goller eşit olduğu zamanlarda deplasman gölü kuralı devreye girer. Kısacası deplasmanda daha fazla gol atan takım bir üst tura çıkma hakkı elde eder. Tabii bu durum her iki takımında eşit gol atması üzerinden gerçekleşir. Bu sayede deplasmanda daha iyi bir mücadele gösteren ve gol atan takımın hakkı korunmuş olur. Yani ev sahibi kendi avantajını koruyamaz ise deplasman gölü kuralı devreye girer.

Editör: TE Bilisim