Gaziantep mutfağının özel lezzetlerinden biri olan ve bölgede yaz aylarında sevilerek tüketilen zerde ve sütlacın buluştuğu Astarlı sütlaç (zerdeli sütlaç) nasıl yapılır? MasterChef astarlı sütlaç tarifi merak ediliyor. MasterChef Türkiye, yer verdiği dünya ve Anadolu mutfağından en özel lezzetlerle gündem olmayı sürdürüyor. Kimi zaman saray mutfağından geleneksel yemeklerin hazırlandığı programda bugün de astarlı sütlaç tarifi konu oldu. Peki, Astarlı sütlaç nasıl yapılır? İşte MasterChef astarlı sütlaç tarifi hakkında merak edilenler...

Astarlı sütlaç nasıl yapılır? İşte MasterChef astarlı sütlaç tarifi!

5 kişilik astarlı sütlaç hazırlamak için öncelikle sütlaç malzemelerine bir göz atalım;

1 litre süt

1 kahve fincanı pirinç

1 su bardağı (200 ml) su

Yarım su bardağı toz şeker (isteğe göre azaltabilirsiniz)

1,5 tatlı kaşığı mısır nişastası ve açmak için yarım çay bardağı soğuk su

Zerde için gerekli malzemeler:

800 ml içme suyu (4 su bardağı)

1 kahve fincanı pirinç

Yarım su bardağı su

Yarım su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı mısır nişastası ve yarım çay bardağı su

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı safran ve yarım çay bardağı sıcak su

***

Sütlacın yapılışı

Sütlaco hazırlamak için öncelikle pirinç tencereye alınır ve ılık suyla yıkanır suyu süzülür, üzerine 1 su bardağı su ilave edilerek orta ateşte pişirilir. Pirinç suyunu çekine kadar pişer. Süt tencereye alınır ve ardından aralıklarla karıştırılarak kaynaması beklenir.

Kaynamaya başlayınca toz şeker eklenip orta ateşte yaklaşık 8-10 dakika kadar kaynatılır. Nişasta yarım çay bardağı su içerisinde karıştırılarak eritilir ve tencerede kaynamakta olan sütlaca eklenir. Bir taşım kaynayıp kıvam alınca ocaktan indirilir ve servis kaplarının yarısına gelecek şekilde doldurulur.

Zerdenin yapılışı

Zerdeyi hazırlarken önce safran küçük bir kaseye alınıp üzerine belirtilen ölçüde sıcak su eklenerek rengini verinceye kadar bir kenarda bekletilir. Pirinç yıkanır ve süzülür. Üzerine yarım su bardağı su ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir.

 4 su bardağı su ve toz şeker tencereye eklenir ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynayacak düzeye geldiğinde 7-8 dakika sonra ayıklanıp yıkanan kuş üzümleri ve yarım çay bardağı su içine eritilen nişasta ilave edilir. Safranlı su da süzülerek zerdeye eklenir ve bir taşım kaynatılarak ateşten alınır.

Zerde ve sütlacın buluşma aşaması

Önceden yarısı sütlaçla doldurulmuş kapların kalan kısımlarına da zerde eklenir. Üzerine kuş üzümleri ve isteğe göre çam fıstıkları serpiştirilerek servise hazır edilir.

Editör: TE Bilisim