Özkan Erusta / Özel Haber

Türkiye'de son bir hafta içerisinde peş peşe ölümlü trafik kazaları meydana geldi. Gerçekleşen otobüs kazalarında 29 kişi vefat ederken, 72 kişi de yaralandı.

“KAZALARDA SÜRÜCÜ HATASI VAR”

Yaşanan bu kazaları Diriliş Postası’na değerlendiren İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Türkiye’de kazaların sürücü hatasından kaynaklandığını belirtti. Kazaların sabah saatlerinde gerçekleştiğine vurgulayan Ilıcalı, araçların sürücünün yorgunluğu, dalgınlığı ve dikkatsizliği sonucu yoldan çıktığını ifade etti.

“BELLİ KRİTERLER OLUŞTURULMALI”

Son 19 yılda Avrupa standartlarında yollar yapıldığını hatırlatan Ilıcalı, “Otobüslerimiz muazzam teknolojik, yollarımız çok iyi olmasına rağmen kazalar oluyor. Bunun başlıca sebebi sürücü hataları. Şoförlüğün meslek tanımlanmasının yapılması ve ona göre hareket edilmesi gerekiyor. Sürücü belgesi ve 5 yılda bir yenilenen psikolojik test ile bu iş olmaz. Tıpkı pilotlar gibi sıkı eğitimden ve denetimlerden geçmeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı

“SIKI EĞİTİM GEREKİYOR”

Olası otobüs kazalarının yaşanmaması adına izlenecek yol haritasına değinen Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle güçlü eğitim oluşturmak gerekiyor. Daha sonra ileri teknoloji araç içinde ve dışında çok daha yaygın kullanmalıyız. Son olarak ise yasal ve idari düzenlemelerinin kapsamlı olarak yapılması gerekiyor. Bunlar sağlanırsa Türkiye, tüm zorlukların altından kalktığı gibi bu sorunu da çözecektir.”

Editör: TE Bilisim