Spor salonları, özel hastaneler gibi özel iş yerlerinde görev almak isteyen kişiler uygun özel kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunabilirler. Kendi iş yerini açmak isteyen kişiler gerekli birimlere başvuruda bulunduktan sonra iş yerlerini açabilirler. Fizyoterapistlerin kaplıca merkezlerinde, endüstri alanlarında, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, rehabiltasyon merkezlerinde, hastanelerde, okullarda çalışma imkanları bulunmaktadır. Fizyoterapi insanların isteklerine göre birçok yerde iş imkanı sunmaktadır.

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi Tıp biliminin bir alt dalıdır. Doğuştan gelen veya sonradan oluşan fiziksel engelleri yok etmeye ve azaltmaya yönelik ya da hali hazırda bulunan gücü artırmaya yönelik çalışmalar yapan bir sağlık alanıdır. Bu çalışmaları ses, ışık ve hareket ile gerçekleştirebilir. Göz ve ellerini etkin bir şekilde kullanabilen, kuvvetli ve dayanıklı, oluşabilecek olumsuzluklar karşısında sakin kalabilen, yardımsever, iletişim yönü gelişmiş, güven veren, hastalara özenli ve dikkatli davranacak sorumluluk sahibi kişiler için uygun bir meslektir.

Fizyoterapistlerin Görevleri Nelerdir?

Fizyoterapistlerin görevleri çalıştıkları yerlere ve karşılaştıkları kişilerin sağlık sorunlarına göre değişkenlik gösterir. Fizyoterapistlerin bazı durumlarda diyetisyen, doktor, hemşireler ve diğer hastane personelleri ile birlikte görev alabilirler. 4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlamış fizyoterapistler sağlık sorunu yaşayan bireylerle ilgilendikleri zamanlarda çalışma koşulları onlar için zor olabilir. Fizyoterapi özen ve dikkat isteyen bir alandır.

Fizyoterapistlerin başlıca görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Öncelikle gelen kişinin fiziksel durumunu çeşitli test ve cihazlarla analiz etmek, bu uygulamalar sonucunda hastanın sorununu tespit etmek ve tedavi yöntemi seçmek
  2. Felç hastalığına sahip bireylere özel tedavi yöntemleri uygulamak
  3. Fonksiyonunu tümüyle kaybetmiş veya tamamen yok olan uzuvlara destek olacak aletlerin nasıl kullanılacağını hastalara göstermek
  4. Sağlıklı, hasta ve fiziksel engele sahip bireyler için rehabilitasyon hizmeti vermek
  5. Vücudunun çeşitli yerlerinde kireçlenme olan insanlara kireçlenme olan bölgelere ısı veren cihazlarla ısı verip elle veya uygun cihazlarla o bölgeyi yumuşatmak
  6. Fizyoterapi ve rehabilitasyon merkezlerinin daha iyi hale gelebilmesi için çalışmalar yapmak

Fizyoterapistlerin İş Alanları Nelerdir?

Fizyoterapistlerin iş alanları özel iş yerlerinde, devlet hastanelerinde ya da kendi iş yerlerinde çalışmalarına göre çeşitlendirilebilir. Fizyoterapistler bir hastanede fiziktedavi, yanık, pediatri, ortopedi, kardiyoloji, gibi kliniklerde çalışmalarda bulunabilir. Kendi kliniğini açmak isteyen bireyler bir uzman ile ortak çalışarak mesleğini burada icra ettirebilir.

Fizyoterapistlerin Kullandıkları Araç Gereçler Nelerdir?

Fizyoterapistlerin kullandıkları araç gereçler çalışma yerlerinin onlara sundukları imkanlara göre çeşitlilik gösterir.

Fizyoterapistlerin kullandığı başlıca araç gereçler şunlardır:

  1. Elektrikli stimülasyon aleti
  2. Traksiyon aleti
  3. Parafin
  4. Isı-ışık ajanları
  5. Ultrasyon

Fizyoterapistlerin Maaşı Ne Kadar?

Fizyoterapistlerin maaşı özel sektörde ve devlet hastanelerinde çalışan bireyler arasında değişkenlik gösterir. Özel hastanelerde çalışan fizyoterapistler 2800 TL ile 4000 TL arasında değişken olacak şekilde işe başlamaktadır. Yıllar geçtikçe artan tecrübeyle gelir miktarı da artmaktadır. Tecrübeli bir fizyoterapist 7000 TL üzerinde gelir elde edebilmektedir. Kamu kuruluşlarında yer alan fizyoterapistler 4850 TL ile işe başlamaktadır. Yine meslekte çalışma süresi arttıkça bu maaş miktarı artmaktadır ve 7000 TL’ye ulaşabilmektedir. Fizyoterapi maaş olarak çok yüksek meblağlar sunmasa da insanların çoğu zaman ihtiyaç duyduğu bir alandır.

Editör: TE Bilisim