Genel olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ilanlarda KPSS puanı barajı 70 olarak bildirilmiştir. Sayılan bu şartları yerine getiren kişiler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan iş ilanı tarihlerine göre başvuruda bulunabilirler.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kapsamında binlerce gümrük memuru çalışmaktadır. Her sene bu çalışan memurlara ek olarak yeni alımlarda yapılmaktadır. Yukarıda ilk paragrafta sayılan bölümlerden birinden mezun olmak ve daha sonra KPSS şartını yerine getirmek gümrük memuru olmak için gerekli olan şartlardır.

Gümrük Memuru İş Olanakları Nasıldır?

Gümrük memuru iş olanakları tüm devlet kadrolarında bulunmaktadır. Gümrük ve muhafaza memuru olan kişiler kara, deniz, demiryolu ve hava ticareti üzerinde bulunan gümrük kapılarında ve gümrük sahalarında görev yapabilmektedirler.

Gümrük Memuru Nedir?

Gümrük memuru halk arasındaki ismi ile gümrük polisi de denilen gümrük muhafaza memurlarıdır. Bu memurlar gümrük sahalarında ve gümrük kapılarında görev yapmaktadırlar. Gümrük kapılarından bir taraftan diğerine geçirilmek istenen malların yasalara uygun bir şekilde olup olmadığını denetleyen memurlara gümrük memuru denir. Yasalara aykırı bir durumun olmaması dahilinde ise ilk elden müdahale hakkına sahiptirler.

Gümrük Memuru Olma Koşulları Nelerdir?

Gümrük memuru olma şartları bu mesleği icra edebilmek için gereken koşullardır. Gümrük memuru olmak için gereken şartlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  1. En başta sayılan 4 yıllık bölümlerden birinden mezun olan ve gümrük memuru olmak isteyen kişiler 30 yaşından önce KPSS sınavına müracaat etmelidir.
  2. Boy uzunluğu önemli olan bu memurlukta kadınlar için 165 santimetre, erkekler için ise 172 santimetre koşulu bulunmaktadır.
  3. Gümrük memuru olabilmek için mesleğini icra etmesinde herhangi bir akıl hastalığı ya da fiziksel problemi olmayan kişilerin başvurması gerekir.
  4. Adli sicil kaydı bulunmayan kişiler başvurabilir.

Yukarıda sayılan şartları yerine getiren kadın ve erkekler gümrük memuru olabilmek için başvuru yapmaya hak kazanırlar.

Gümrük Memuru Ne İş Yapar?

Gümrük memurunun işi gümrük kapılarında malların yasal bir şekilde geçişini kontrol etmek ile başlamaktadır. Bu memurlar deniz, demiryolu, kara ve hava ticaretinin geçiş kapılarında eşyaların ve malların yasal olup olmadığını kontrol etmekle yükümlü kişilerdir.

Gümrük memurlarının bazı görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Deniz, demiryolu, hava ve kara ticaretinin geçiş kapılarında ve gümrük sahalarında yer değiştiren eşyalardan ve kişilerden sorumludurlar. Tüm bu kapılardan geçen kişiler ve eşyalar için gümrük kontrolü yapmakla yükümlüdürler. Yapılan tüm bu geçişlerin yasal olması gümrük memurları sayesinde gerçekleşmektedir.
  2. Gümrük kapılarından yapılan kaçakçılık gibi yasadışı suçları gerekli ve ilgili adli mercilere bildirmekle görevlidirler. Ayrıca gerekli ve ilgili adli mercilere bildirilmeden önce ilk elden müdahale hakkına da sahiptirler. Suçluların gerekli yerlere tesliminden önce kaçmamaları için onları gözetim altında tutarlar.
  3. Gümrük kapılarında ve gümrük sahalarında 7 gün 24 saat süreyle dönüşümlü ve vardiyalı olarak görev yaparlar.
  4. Prosedürlere uygun olmayan malların tutanağını tutarlar.

Gümrük memuru yukarıda sayılan görevleri yerine getirmekle yükümlü kişilerdir. Yaptıkları görevler neticesinde gümrük polisi adını da almışlardır. Gümrük memuru olmak en başta sayılan 4 yıllık lisans bölümlerine bitirmek ve KPSS şartını yerine getirmek ile mümkündür. Akademik olarak şartları yerine getirdikten sonra fiziksel koşulları da sağlayan kişiler gümrük memuru olmaya hak kazanırlar.

Editör: TE Bilisim