Aşure günü hangi gün, ne zaman? 10. Gün Muharrem ne zamana denk geliyor? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Muharrem ayının onuncu günü Aşure günüdür. Aşure Günü ne zaman, hangi gün? Muharrem ayının 10. günü ne zaman? gibi soruların yanıtları tüm müslümanlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. Muharrem'de oruç tutulup aşure pişirilerek dağıtılması ve Kerbela'da Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ile şehit olanların yad edilmesi, İslam toplumlarının önemli gelenekleri arasında yer alıyor. peki, Aşure günü hangi gün, ne zaman? 10. Gün Muharrem ne zamana denk geliyor? İşte tüm detaylar…

AŞURE GÜNÜ HANGİ GÜN, NE ZAMAN?

Muharrem ayının onuncu gününe "aşura" günü denilir. Aşure günü bu yıl 18 Ağustos Çarşamba Günü'ne denk gelecek.

AŞURE GÜNÜ NEDİR, NE DEMEK?

Arapça kaynaklarda tam olarak "Aşura" şeklinde geçen bu kelimeyi, on sayısı ile ilgili olan "aşr" ve "aşir" veya develerin güdülmesiyle ilgili "ışr" kökünden türemiş bir kelime kabul edenler olduğu gibi, Arapça'da "faula" vezninin bulunmadığını ileri sürerek İbranice'den geldiğini söyleyenler de vardır. Fakat alimlerin çoğu bu görüşe katılmamakta, kelimenin Arapça asıllı olduğunu benimsemektedirler.

Aşure paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesidir. Aşurenin bu mecazî anlamı toplumumuz için bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Milletimiz, asırlardır sürdürdüğü gelenekle bugün de; "farklılıkların ahenk içindeki ortak tada katkı sağlamaları", "birlik" gibi kültürümüzün özünde hep var olan güzellikleri devam ettirme bilinci ile birbirinden farklı tatları aynı kazanda kaynatıp, aşure aşı yapmaya, birlikte yaşamanın sembolünü tadarken muhabbeti paylaşmaya devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim