Muhammed Şimşek / Özel Haber

Son yıllarda yaşadığı her felakette devletin bütün imkânlarını en kısa sürede yanında bulan vatandaşlar yaşadığı felaketin acısına rağmen eski Türkiye manzaralarını yaşamadığı hem seviniyor hem bir parça da olsa teselli oluyor. Türkiye’nin güneyinde 5 ayrı şehirde ortaya çıkan orman yangınlarından hemen sonra Batı Karadeniz’de patlak veren sel felaketi can ve mal kayıplarına yol açtı.

Günlerdir Sinop, Kastamonu ve Bartın’da yaşanan ve daha önce görülmemiş boyuttaki selin vurduğu bölgeye devletin bütün imkanları seferber edildi. Felaketin yaşandığı ilk andan itibaren bölgeye giden bakanların yerinde yürüttüğü çalışmayla vatandaşın yardımına koşuldu. Bu durum eski Türkiye’de gerçekleşen her felakette ortaya çıkan aciz devlet tablosunu hatırlattı. 1999’da yaşanan Marmara Depreminde dönemi Başbakanı Bülent Ecevit uykusundan uyandırılamazken bugün bir değil tam 6 bakan afet bölgesine kamp kuruyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YALNIZ BIRAKMADI

Hem yangınlarda hem sel felaketinin ardından afetle mücadelede eski Türkiye’den eser kalmadığı bir kez daha görüldü. 99 depreminde devletten destek göremeyen vatandaşların “depremden ölmeyen vatandaşı soğuktan öldürdüler” tepkisi hafızalardaki yerini korurken bugün sadece bakanlar değil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bizzat bölge halkının yanında oldu. Çalışmaları hem uzaktan hem de bizzat bölgeye giderek yakından takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği talimatlarla, felaketin hemen ardından yaralar sarılıyor.

“HEPSİ DEVLETİNE DUA EDİYOR”

Bartın'da etkili olan şiddetli sağanak sonrası yaşanan selden eşiyle çatıya çıkarak kurtulan Mustafa Kemal Ünal, suların yükselmeye başladığını görünce eşiyle helalleştiği anları gözyaşlarıyla anlattı. Selin bütün mal varlığını yerle bir ettiğini belirten Ünal her şeye rağmen kendisini sarıp sarmalayan devletine hayır dualar ediyor. Ünal "Eşimle helalleştik. Rabb'imize bin şükür olsun, buna şükür. Devletimiz var olduğu sürece her zaman ayakta durmaya hazırız. Allah kimseye böyle acı vermesin. Cenabıallah'tan sağlık diliyorum. Rabb'imiz sağlık verdiği sürece her şeyimiz düzelir" dedi.

Salgında dimdik ayakta durduk

15 Mart 2020’de ilk vakanın görülmesiyle birlikte Türkiye’de yaşanmaya başlanan salgın sürecinde “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketiyle 100 milyar liralık kaynak seti toplumun her kesimine can suyu oldu. Yerli ve milli üretim imkânlarının devreye girmesiyle maske, kolonya, solunum cihazı gibi bütün ihtiyaçlar ülke içinde karşılanırken Türkiye 100’den fazla ülkeye de yardım gönderdi.

İzmir depreminin yaraları sarıldı

30 Ekim 2020 tarihinde Ege açıklarında yaşanan depremin vurduğu İzmir’in Bayraklı ilçesinde devlet imkânları seferber edildi. Enkazda yürütülen arama kurtarmanın hemen ardından şehirde 7 bölgedeki 1444 konut, rezerv alandaki 3 bin 500 konut ve millet bahçesiyle birlikte toplam 2 milyar 200 milyonluk yatırım planlandı. Rezerv alanının 1 milyon metrekaresi ise millet bahçesi olarak ayrıldı. Depremzedelere 10 milyon lira kira, taşınma gibi yardımlarda bulunuldu.

Yangında kullanılan araçlar

Güneyde meydana gelen yangınlarda 4 bin personel, 6 uçak, 45 helikopter, 1 insansız helikopter, 9 İHA, 660 arazöz, 65 iş makinesi, 117 itfaiye aracı, 31 ambulans görev yaptı. Yangınlara müdahale için hava araçları yanında 80 arazöz, 35 tanker, 31 iş makinesi, 176 hizmet aracı, 1400 personel görev üstlendi. Sağlık Bakanlığıda 38 ambulans ve 175 personelle vatandaşlara hizmet sundu.

Selin vurduğu bölgeye yardımlar

-VERGİ ertelenmesi uygulanacak

-Esnafın SGK prim ödemeleri ertelenecek

-Eşya zararlarının karşılanmasına yönelik yardım yapılacak

-İş yeri ve araç zararlarının karşılanması için destek sağlanacak

-KOSGEB Acil Destek Paketi hazırlanacak

-Esnaf kredilerinin geri ödemesi ertelenecek

Selle mücadele seferberliği

20 helikopter, bir İHA, 2 JİKU, 66 ambulans, 41 UMKE, 644 iş makinesi, 713 araç, 14 vidanjör, 122 bot ve motopomp, 7 AFAD Mobil Koordinasyon TIR’ı, bir mobil hareket merkezi, 27 arama köpeği ve 5 bin 820 personel görev yapıyor. Afetzedelerin beslenme ve barınmasına yönelik ise 9 ikram aracı, 34 bin 818 ikramlık malzeme, 42 bin 820 sıcak yemek, 23 bin 800 kumanya sağlandı.

Yangın bölgelerine yardımlar

- 50 milyon liralık ödenek ayrıldı

- Evi hasar görenlere kira yardımı yapılacak

- Çiftçilerin hasarları tümüyle karşılanacak

- 1 ay içinde evlerin inşaatına başlanacak

- Tarım kredi borçları ertelenecek

Editör: TE Bilisim