Yine anayasanın 25 numaralı maddesinin 3 numaralı fıkrasında yer alan kanuna göre belirlenen suçları işleyen kişiler 980 TL’den 3930 TL’ye kadar para cezası ödemek zorunda kalabilmektedir.

İdari Para Cezası Nedir?

İdari para cezası devlet kurumları tarafından vatandaşların işlediği bazı suç sayılmayan kabahatlere karşı verilen cezadır. İdari para cezasını; Bakanlıklar, Belediyeler, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaymakamlıklar, Valilikler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi devlete bağlı olarak çalışan kurumlar verebilmektedir.

İdari para cezası vatandaşların yaptığı kabahat niteliğinde görülen davranış ve eylemlere karşı verilen cezadır. Bu nedenle hapis cezasına çevrilemez. Ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilemeyen idari para cezaları için yalnızca borcun tahsilatı amacı ile icra takibi başlatılabilmektedir. İcra takibine giren idari para cezalarının tahsilatı için taşınmaz mallara haciz konulabilir. Fakat borçlu olan kişinin evine bizzat gidilerek herhangi bir haciz işlemi uygulanamaz. Zaten uygulansa bile evden bir eşya haczedilemeyeceği için buna gerek de yoktur.

İdari Para Cezasının Adli Para Cezasından Farkı Nedir?

İdari para cezasının adli para cezasından farkı cezanın verildiği kurumdur. İdari para cezaları devlete bağlı kurumlar tarafından verilirken adli para cezaları mahkemeler tarafından verilmektedir.

Ayrıca idari para cezası ödenmediği takdirde borçluya yalnızca icra takibi yapılır. İcra ve haciz işlemleri gerçekleştirilebilir. Adli para cezaları ödenmediğinde ise kişi hapis cezasına maruz kalabilir.

İdari Para Cezasına İtiraz Edilebilir Mi?

İdari para cezasına itiraz edilebilmektedir. Cezanın borçlunun eline tebliğ edilmesinin ardından belirli bir süre içinde itiraz edilebilmektedir.

İdari Para Cezasına İtiraz Süresi Nedir?

İdari para cezasına itiraz süresi 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27 numaralı maddesine istinaden 15 gün olarak belirlenmiştir. Bu belirlenen 15 günlük süreç kabahati işleyen kişiye cezanın ulaşmasından itibaren başlamaktadır.

İdari para cezası ilgilisine ulaştırılmasının ardından o kişiye ne kadar süre içinde nereye itiraz edebileceğinin belirtilmesi gereklidir. Belirtilmemesi yanlış bir davranıştır. İtiraz süresinin ve itiraz edilecek merciinin tebligatta gösterilmesi zorunluluğunun önemi oldukça büyüktür. Çünkü bazı kurumların 15 günden farklı olarak kendi itiraz süreleri bulunmaktadır.

Danıştay kurumunun verdiği karara göre eğer idari para cezası uygulanan kişiye itiraz süresi hakkı bildirilmez ise kişinin itiraz süresi 60 güne çıkmaktadır. Devletin kurumlarının kestiği idari para cezalarında cezanın tebliğ edildiği kişiye nereye itiraz edeceğinin gösterilmesi ve itiraz süresinin belirtilmesi hukuki bir gerekliliktir. Bu gereklilik kurumların inisiyatifine bırakılmayıp en üst mercii olan Anayasa tarafından zorunlu kılınmıştır.

İdari Para Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

İdari para cezasına itiraz edilirken Sulh Ceza Hakimliği’ne gidilmelidir. Yine Kabahatler Kanunu’nun 27 numaralı maddesine ilişkin olarak idari para cezası itiraz mercii bu mahkeme olarak belirlemiştir.

İdari para cezası verilirken ayrıca işyeri kapatma cezası gibi bir ceza da verilmiş ise gidilecek olan yer İdare Mahkemesi'dir. İdari Para cezasının yanında idari bir yaptırımda uygulanmış ise kişi bu mahkemeye dava açmalıdır. Ayrıca idari para cezası uygulanmaksızın sadece idari bir yaptırım uygulanmış ise itiraz için yine İdare Mahkemesi’ne başvurulması gerekmektedir. İdari yaptırımlar haricinde bazı kurumların verdiği özel cezalar içinde idare mahkemesi’nde iptal davası açılması gerekmektedir. Bu yüzden kişinin almış olduğu cezaya göre mahkeme seçmesi gerekmektedir. Eğer sadece idari para cezasına itiraz edecek ise Sulh Ceza Hakimliği’ne, hem idari yaptırıma hem de idari para cezasına itiraz edecek ise İdare Mahkemesi'ne gitmesi gereklidir.

Editör: TE Bilisim