Taliban güçleri, sabah saatlerinde ülkenin başkenti Kabil'e girdi. Örgüt adına yapılan ilk açıklamada, Kabil'in güç kullanarak değil "barışçıl" ve müzakere yoluyla alınmak istediği duyuruldu.

Ardından  Afganistan İçişleri Bakanlığı, yönetimin devri için müzakerelere başlandığı açıkladı. İçişleri Bakanı Vekili General Abdul Settar Mirzakval,  "Yönetim, barışçıl şekilde geçici idareye teslim edilecek. İktidar geçişi barışçıl şekilde gerçekleşecek" açıklamasını yaptı.

TALİBAN BAŞKANLIK SARAYI'NDA

Taliban'ın Kabil'e girişiyle birlikte gelişmeler birbiri ardına yaşanıyor. Yönetimin devri konusunda görüşmeler sürerken, Taliban'ın Başkanlık Sarayı'nın kontrolünü ele geçirdiği bilgisi verildi. 

BM RAPORUNDA DÜNYADAKİ EROİN'İN YÜZDE 93'Ü AFGANİSTAN'DA ÜRETİLİYOR

İşgaller, iç savaşlar, yolsuzluklar gibi birçok iç ve dış girdinin cesaretlendirdiği terörizmin ve terör faaliyetlerinin yoğun yaşandığı ülkelerden bir tanesi Afganistan’dır. Birleşmiş Milletler 2007 yılında yayınladığı raporda dünyadaki eroinin %93’ünü ürettiğini tahmin etmekteydi.

1996-1999 yılları arasında Taliban, Afganistan’daki haşhaş tarlalarının %96’sını kontrol ediyordu. ABD güçleri 2001 yılında Afganistan’ı işgal ettiklerinde bile haşhaş tohumu tarımı ve uyuşturucu ticareti Taliban’ın faaliyetlerinin %60’lık bir bölümünden fazlasını finanse etmeye yetiyordu. 2007 yılı ağustos ayında yayımlanan BM raporu Afganistan’ın dünyadaki eroinin %93’ünü ürettiğini tahmin etmekteydi. NATO Koalisyon Güçlerinin ülkenin geniş bir kısmını ele geçirmesiyle Taliban’ın haşhaş üretimi ve uyuşturucu ticaretinden sağladığı fon %40’lara düşmüş olsa bile 2018’den itibaren Taliban’ın bölgede büyük bir güç elde etmesiyle bu fon tekrardan yükselmiştir.

Editör: TE Bilisim