Kabil havalimanından kaçmaya çalışan Afganlar, ABD askerleri tarafından tahliye için hazırlanan uçaklara alınmadı. Uçağın iniş taıkımlarına saklanan 2 kişinin uçak havadayken aşağıya düştüğü göırüntülendi. Taliban'ın önceki gün Afganistan'ın başkenti Kabil'e girımesinin, başkanlık sarayı ve kamu binalarının kontrolünü ele geçirımesinin ardından kentte panik havası sürüyor. Ülkeyi terk etmek isıteyen binlerce kişi, önceki akşamdan Kabil Uluslararası Havalimanı'na akın etmeye başlamıştı. Yoğunluğun dün sabah saatlerinıde arttığı havaliımanında sivillerin pistte toplandığı görülürken, tahliyeler için alanda bulunan ABD askerleri havaya defalarca ateş açmıştı. Vefat edenlerin, ABD askerlerinin açtığı ateş sonucu mu yoksa izdiham nedeniyle mi öldüığü bilinmiyor. Kara yoluyla diğer vilayetlere gitmek isteyenlerin de araç bulmakta çok zorlandığı, taışıma ücretlerinin iki katına çıktığı ifade edilmişti.

“TÜRKİYE İLE YAKIN ÇALIŞMALIYIZ”

Almanya’da Bild gazetesi, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) kaynaklarına dayandırıdığı haberinde, yönetim kurulu toplantısına bağlanan Başbakan Merkel'in, Afganistan'daki durumıla ilgili görüşlerini paylaştıığını yazdı. Haberde, Almanıya'nın Afganisıtan'daki insanlara yerel bazda destek vermekle ilgilendiğine ve olası bir sığınmacı dalgasına dikıkati çeken Merkel'in, "Bunun dışınıda da Türkiye ile yakın çalışmamız gerekiyor." dediği iddia edildi. Almanya Şansölyesi'nin, Afganistan'dan çekilme kararının nihayetinde Amerikalılar tarafınıdan verildiğini söylediği aktarılan haberde, ABD'li askerlerin çeıkilmesinin ardından bunun bir domino etkisi yaptıığını anlatan Merkel'in, "Acı saatler yaşıyoruz, şimdi kurtarmaya konsantre olmalıyız." dediği kaydedildi.

“AFGANİSTAN KÖLELİĞİN ZİNCİRLERİNİ KIRDI”

Pakistan’ın Geo News televizyonundaki habere göre, ülke Başbakanı İmran Han, başkent İslamabad'da ilkokullar için "Yeni Milli Eğitim Müfredatı"nın tanıtımında yaptığı açıklamada, köleleştirilmiş zihinlerin büyük şeyler başaramayacağını belirterek, bu zincirlerden kurtulmanın önemli olduğunu vurguladı. Han, Afganistan’da yaşanan gelişmelere atıfta bulunarak, Afganistan’ın köleliğin zincirlerini kırdığını kaydetti.

PAKİSTAN’DAN SIYASİ UZLAŞI ÇAĞRISI

Radio Pakistan'daki habere göre Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, aralarında Afganistan Halk Meclisi Başkanı Mir Rahman Rahmani ve Afganistan'ın eski Dışişleri Bakanı ve Cemiyet-i İslami Partisi lideri Selahaddin Rabbani'nin de bulunduğu Afgan politikacılardan oluşan heyet ile İslamabad'da bir araya geldi. Kureyşi, tüm tarafların Afganistan'ın ve bölgenin daha iyi geleceğe sahip olması için birlikte çalışması gerektiğini ifade ederek, Afganistan sorununun çözümü için kapsamlı ve geniş tabanlı siyasi uzlaşı çağrısında bulundu. Pakistan'ın kolaylaştırıcı rolüyle ilgili dünyayı yanlış yönlendirmeye çalışan barış karşıtı unsurları ülkesinin devamlı olarak takip ettiğine dikkati çeken Kureyşi, uluslararası topluma Afganistan'ın rehabilitasyonu ve yeniden inşası için ekonomik yardım ve iş birliği sağlamaya çağırdı

“SANIRIM TALİBAN KONTROLÜNÜ ALDI”

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Afganistan'daki mevcut durum ve İngiltere vatandaşları ile İngilizler için çalışan Afganları başkent Kabil'den tahliye sürecine ilişkin medya kuruluşlarına açıklamalarda bulundu. Taliban'ın savaşı kazandığını kabul edip etmediği sorusuna Wallace, "Bir galibiyet bilmiyorum, sanırım, ülkenin Taliban'ın kontrolünde olduğunu kabul ediyorum. Nerede olduğumuzu anlamak için siyaset bilimci olmanıza gerek yok." ifadesini kullandı. Wallace, NATO ve İngiliz güçlerinin Kabil'in kontrolünü ele geçirmek için yeniden bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna, "Hayır, geri döneceğimiz hesapta yok. ABD kalmaya niyetli olmadığını açıkça ortaya koydu ve bu bizi zor seçimlerle baş başa bırakıyor. Bu süreç boyunca bu konuda oldukça dürüst oldum." yanıtını verdi. Taliban'ı, Afgan hükümeti olarak tanıyıp tanımama konusunda karar vermek için henüz doğru zaman olmadığını dile getiren Wallace, "Bu kararların alınmasından önce daha yapılacak çok şey olduğunu düşünüyorum." dedi.

GANİ TACİKİSTAN’DA DEĞİL

Kabil'deki başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesinin büyükelçilikleri ve diplomatik misyonları kapasitelerini küçültme kararı aldı ve çalışanlarını Kabil Havalimanı üzerinden tahliye etmeye başladı. Afganistan'daki gelişmeler üzerine, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'nde çalışan görevlilerin ve Afganistan'daki Türk askerinin tahliyesi edilmesi için henüz bir karar alınmadı. Ayrıca Kabil’de büyükelçiliklerini kapatma veya personelini tahliye etme kararı almayan Çin ve Rusya da var.

Afgan askerler Tacikistan’a sığındı

Tacikçe yayın yapan Ozodi Radyosu, içinde ikisi kadın 143 Afgan askerinin bulunduğu 3 uçak ve 2 helikopterin Tacikistan’ın Afganistan sınırındaki Bohtar havaalanına iniş yaptığını duyurdu. Tacikistan Acil Durumlar ve Sivil Savunma Devlet Komitesi yetkilisine dayandırılan haberde, söz konusu Afgan askerlerinin geçici olarak Bohtar şehrindeki bir üniversiteye ait yurda yerleştirildiği ifade edilirken, Tacik makamlarının Afgan askerlerin başka bir yere yerleştirilmesiyle ilgili görüştüğü bilgisi paylaşıldı. Haberde, Afgan askerlerinin bulundurdukları 56 silahı Tacik makamlarına teslim ettiği de aktarıldı.

YÜREĞI YARALANMIŞ

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ülkesinde ABC ve NBC televizyonlarına Afganistan'daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Başkan Joe Biden'ın, ülkesinin Afganistan'da bir on yıl daha savaşı sürdürmesini istemediğini, 20 yılda milyarlarca dolar yatırım yapılan ve eğitilen Afgan ordusunun ülkeyi savunmaya başlamasının vaktinin geldiğine inandığını belirten Sullivan, "Onlara (Afgan ordusu) irade kazandırmayı başaramadık ve sonuçta Kabil için savaşmamaya karar verdiler." ifadesini kullandı. "Kabil'de olanların yüreklerini yaraladığını" ifade eden Sullivan, Biden'ın tercihinin arkasında olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim