Muharrem orucu ne zaman 2021, kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucu niyeti nasıl edilir, fazileti nelerdir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Muharrem ayının 9. Gününe girerken öte yandan binlerce vatandaş 10. Gününde idrak edilecek olan Aşure günü orucu ile ilgili araştırmalarına başladı. Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur, hangi tarihte ve kaç gün soruları müminlerin gündeminde yer alıyor. Oruç tutmak isteyen vatandaşlar Muharrem orucu ne zaman 2021, kaç gün tutulur? Muharrem ayı orucu niyeti nasıl edilir, fazileti nelerdir? sorularını gündeme taşıyor. İşte tüm detaylar haberimizde…

MUHARREM ORUCU NE ZAMAN 2021, KAÇ GÜN TUTULUR?

Muharrem orucu ile ilgili Resûl-i Ekrem (sav) şöyle buyurmuşlardır: "Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Peki,

Hz. Peygamberin (sav) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 113-126).

Öte yandan isteyenler Muharrem ayının ilk gününden itibaren 12 veya 15 gün oruç tutmaktadır. Ancak önemli olan nokta Yahudilere benzememek adına yalnızca 10 Muharrem'de oruç tutmaktan kaçınılması, 9-10 ya da 10-11 Muharrem'de oruç tutulmasıdır.

Muharrem orucu İmsak vaktinde, gün doğarken başlar ve gün batımında tamamlanır.

MUHARREM AYI ORUCU NİYETİ NASIL EDİLİR, FAZİLETİ NELERDİR?

Her ibadette olduğu gibi Muharrem ayı orucunda da öncelikle oruç tutmak için, “Allah rızâsını gözeterek oruç tutmaya niyet” edilmesi gerekmektedir. Ayrıca Kaza oruçlarında geceden niyet edilmesi yani imsaktan önce kişinin oruca niyetlenmesi gerekmektedir. 

Aşure veya Muharrem ayında “Niyet ettim Allah rızası için muharrem ayının orucunu tutmaya” şeklinde niyet edilir. Eğer kişinin Ramazan ayından kazaları varsa “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını muharrem ayında tutmaya” diye niyet edilir.

Editör: TE Bilisim