Patlıcan kebabını fırında ve közde yapabilirsiniz ancak közde yapma imkanı her zaman bulunmadığından bu yazımızda hem pratik hem de kolay olması açısından kısa sürede az malzemeyle hazırlanabilecek fırında patlıcan kebabı üzerine olacak. Akşam dar zamanlarda da en fazla 1 saat içerisinde hazır olabilecek bu muhteşem lezzet için malzeme listesi ve püf noktalarına yazımızda yer vereceğiz. Peki, Fırında patlıcan kebabı nasıl yapılır? İşte fırında patlıcan kebabı tarifi ve malzemeleri burada...

Fırında patlıcan kebabı nasıl yapılır? İşte fırında patlıcan kebabı tarifi ve malzemeleri

5 kişilik fırında patlıcan kebabı için malzemeler şöyle;

5 adet kemer patlıcan (eğer mümkünse Şanlıurfa Birecik yöresine özel kebaplık patlıcan kullanılmalı)

1 kg yağlı kuzu kıyma (patlıcana göre oran azaltılıp çoğaltılabilir)

3-4 adet orta boy domates

5 adet iri yeşil sivri biber

Tuz

Fırında patlıcan kebabı yapılışı

Patlıcanları yıkayıp saplarını ayırdıktan sonra 3-4 parmak uzunluğunda eşit parçalara bölün. her parçanın her iki ucu da mutlaka kesik olsun ki kıymayla birleştiğinde lezzetini alabilsin.

Böldüğünüz patlıcanların her bir parçasını yaklaşık yumurta büyüklüğünde kıyma ile birleştirerek bir kıyma bir patlıcan olacak şekilde sıralayın. 

Ardından domatesleri ikiye ya da dörde bölüp patlıcanların üzerlerine rastgele dağıtın. Yeşil biberleri de hiç kesmeden aralıklarla üste yerleştirin.

Hazırladığını tepsiye yaklaşık 1 su bardağı ılık içme suyu ekleyin ve üst ızgara ayarında 200-250 derece ısıttığınız fırına sürün. 

Patlıcanlara bastırdığınızda lokum gibi yumuşacık oluncaya kadar pişirin. Üzerindeki malzemeler yanmaması için kzölendikten sonra daha erken de alabilir ya da onları bir müddet geç ekleyerek dengeleyebilirsiniz.

Püf noktası: Ne kıymaya ne de patlıcacana hiçbir malzeme ilave etmiyoruz. Tuzunu dahi eklemeden tamamen sade pişiriyoruz. Tuz, pul biber, karabiber gibi sevdiğiniz malzemeleri tüketim sırasında ekleyiniz. Tamamen farklı bir lezzet elde ettiğinize şahit olacaksınız.

Pişirdiğiniz patlıcan kebabını lavaş ekmeği içerisine kabuğunu soyarak ya da soymadan ezin, yanına köftesini, bir miktar domates ve biberini de ekleyerek üzerine tuz ve baharat ekleyip ayran eşliğinde tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!..

Editör: TE Bilisim