AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkanı Feti Yıldız başkanlığında yapılan çalışmada, düzenlemenin ana iskeletinin oluşturulduğu medyaya yansıdı. İki parti adına görüşen Yazıcı ve Yıldız, mutabık kaldıkları noktaları tespit ederken, iki isim iki madde üzerinde yeniden çalışılması kararı aldı.

DARBE ÜRÜNÜ SİLİNİYOR

AK Parti ve MHP arasında yürütülen ‘Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’ için son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin vermesi bekleniyor. Seçim Yasası’nda yapılacak en önemli değişikliğin seçim barajının düşürülmesinin olacağı belirtilirken, bu yasayla 12 Eylül 1980 Darbesi’nin ürünü olan yüzde 10 seçim barajının da tarihe karışması bekleniyor. Bu kapsamda iki parti seçim barajının yüzde 5’e indirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

TEMSİL HAKKI ARTACAK

Seçim barajının yüzde 5’e düşürülmesiyle siyasi partiler ittifak yapmadan yüzde 5’i geçtikleri takdirde TBMM’ye girebilecek ve mecliste temsil hakkı elde edecek. Yine seçimlere girebilme şartı olarak aranan siyasi partilerin büyük kongre yapması, Türkiye genelinde teşkilatlanması ve mecliste grup kurma şartı da yapılacak değişiklikle ortadan kaldırılıyor. Ayrıca Siyasi Partiler Yasası 36. Maddesinde yapılacak değişiklikle vekil transferi de son bulacak.

Maddeler yeniden çalışılacak
İKİ partinin üzerinde çalışılmasında mutabık kaldıkları madde ise ittifaklar için seçim barajı meselesi oldu. Buna göre MHP ittifaka girecek partiler için seçim barajının yüzde 10 olarak korunmasını istiyor. AK Parti ise ittifak halinde ayrı bir seçim barajı getirilmesine ‘sıcak’ bakmıyor. Bir diğer maddede daraltılmış bölge uygulaması üzerine. MHP, mevcut sistemin devamını istiyor. AK Parti ise daraltılmış bölge sistemine geçilmesini öneriyor.
Editör: TE Bilisim